Naamswijziging (voor- en achternaam)

Om uw achternaam te veranderen moet u een verzoek indienen bij Justis. Voor het wijzigen van uw voornaam moet u een verzoek indienen bij de rechtbank.

Lees meer

In sommige situaties kunt u uw achternaam of die van uw kind veranderen. U kunt dit aanvragen op de website van Justis.

Aanvragen

Voor de aanvraag hebt u de brochure Naamswijziging nodig én het bijbehorende aanvraagformulier. Die kunt u downloaden van de website van Justis.

U moet een afschrift van de geboorteakte meesturen van de persoon (of personen) voor wie u de naamswijziging aanvraagt. Mogelijk zijn ook andere stukken nodig. Dat staat in de brochure.

Hoe lang duurt het?

De hele procedure duurt ongeveer 6 maanden (als er geen bezwaren zijn).

Kosten

De kosten vindt u op de website van Justis.

Paspoort, ID-kaart en rijbewijs vernieuwen

U hebt een nieuw identiteitsbewijs nodig als uw voornaam of achternaam is gewijzigd. U maakt hiervoor een afspraak aan de balie in het stadhuis, bekijk hiervoor onze reisdocumenten pagina.  Dit kunt u aanvragen vanaf het moment dat uw naamswijziging is verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP). Na de naamswijziging zijn uw oude identiteitsbewijzen niet meer geldig. Hierop staat namelijk nog uw oude naam. U moet de identiteitsbewijzen daarom inleveren bij de gemeente.

Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit?

Als u een andere nationaliteit hebt dan de Nederlandse, dan moet u de aanvraag doen in het land waar u de nationaliteit van hebt. Daarna kunt u de naamswijziging in Nederland laten registreren. U maakt hiervoor een afspraak aan de balie in het stadhuis voor akte inleveren en laten registreren.

Om in Nederland uw voornaam te wijzigen moet u de Nederlandse nationaliteit hebben. U kunt de wijziging niet zelf aanvragen; u moet een advocaat nemen. Een advocaat dient een verzoek voor u in bij de rechtbank. Daarna doet de rechtbank hierover een uitspraak.

Kosten

De kosten voor de advocaat moet u zelf betalen. Ook moet u griffierechten betalen: een bijdrage in de kosten voor de rechtspraak.

Geen advocaat nodig bij geslachtswijziging

Bij een verzoek tot geslachtswijziging kunt u zelf kiezen welke voornaam of voornamen u wilt hebben na de geslachtswijziging. In dit geval hebt u geen advocaat nodig.

Paspoort, ID-kaart en rijbewijs vernieuwen

U hebt een nieuw identiteitsbewijs nodig als uw voornaam of achternaam is gewijzigd. U maakt hiervoor een afspraak aan de balie in het stadhuis, bekijk hiervoor onze reisdocumenten pagina. Dit kunt u aanvragen vanaf het moment dat uw naamswijziging is verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP). Na de naamswijziging zijn uw oude identiteitsbewijzen niet meer geldig. Hierop staat namelijk nog uw oude naam. U moet de identiteitsbewijzen daarom inleveren bij de gemeente.

Als u uw achternaam wilt veranderen vanwege het slavernijverleden van uw voorouders, vraagt u dit aan bij Justis.

Nieuwe regeling

Vanaf 1 juli 2024 is de regeling Naamswijziging voor nazaten van tot slaafgemaakten ingegaan. Dit betekent dat u een aanvraag kan indienen bij Justis.

Informatie beschikbaar

Op de website van Justis is alle informatie over deze regeling te lezen.

Uw Reactie
Uw Reactie