- Het Mediterraan draaigatje ziet er uit als een gewone zwarte mier. Ze zijn niet allemaal even groot, tussen de 3 en 5 millimeter. Bekijk dus altijd meerdere exemplaren uit een nest. Ze leven ook in grotere aantallen.
- De werksters maken gebruik van vaste looproutes, vaak lopen enkele tientallen mieren echter elkaar aan.
- Bij warm en droog weer maken de draaigatjes van het uitgegraven zand een soort kratertjes. Vaak zijn er ook meerdere nesten dicht bij elkaar.
- Treft u mieren aan die aan bovenstaande kenmerken voldoen? Dan kunt u nog een laatste test doen. Vang een mier en wrijf hem stuk tussen duim en wijsvinger en ruik er vervolgens aan. Een Mediterraan draaigatje ruikt naar snoepjes (kokosachtig). De ‘gewone’ mieren ruiken naar mierenzuur.
Op de website van het KAD, Kennis- en adviescentrum dierplagen vindt u foto’s van het draaigatje.
De gemeente heeft samen met het KAD een plan (pdf, 948 kB) gemaakt in het gebied om de verspreiding van de mieren te stoppen en de overlast te verminderen. We zetten in op meerdere acties:
- We breken de straat open: Op plekken waar nesten zijn gevonden, halen we de bestrating tijdelijk en muurtjes definitief weg. Zo kunnen we de nesten beter bestrijden. Dit doen we zowel op gemeentelijk als particulier terrein. Bewoners met nesten op hun terrein krijgen hierover een aparte brief.
- Warmwaterbehandeling: We behandelen het openbaar terrein, tuinen en opritten twee keer per week (maandag en donderdag) met warm water.
- Vriesspray: Voor lastig te bereiken plekken, zoals gevels en muurtjes, overwegen we het gebruik van vriesspray. We willen bewoners de mogelijkheid geven om dit zelf toe te passen. De gemeente zal vriesspray beschikbaar stellen voor dit doel.
- Biologische bestrijding: We onderzoeken ook of behandeling met een natuurlijk gif (Pyrethine) mogelijk is. Andere gemeenten hebben hier goede ervaringen mee. Voor deze behandeling hoeft de bestrating niet te worden opgebroken.
Daarnaast gaat de gemeente een extern bedrijf inhuren voor het begeleiden van deze werkzaamheden. Dit bedrijf zal regelmatig controleren en waar nodig aanpassingen doen in de maatregelen of het bestrijdingsgebied. Ze zijn ook het eerste aanspreekpunt voor vragen over de bestrijding.
U kunt zelf ook warm water gebruiken om de mierennesten te bestrijden. Verwarm wat water in een waterkoker of pan tot het kookt, en giet het dan zo snel mogelijk in een mierennest. Let wel op dat u alleen de nesten van de Mediterraanse draaigatmier bestrijdt. Onze lokale mieren zijn belangrijk, omdat ze helpen om verdere verspreiding van de Mediterraanse draaigatmier tegen te gaan. Het Mediterraan draaigatje kunt u gemakkelijk herkennen door deze fijn te wrijven tussen uw vingers. Er komt dan een zoete geur vrij. Bij het fijn wrijven van een gewone mier, komt een zure lucht vrij.
Ziet u de draaigatjes in een kluit van een net gekochte plant? Dan is het handig om gelijk even wat mieren te testen op de kokosgeur. Zeker als het gaat om een plant die uit het Middellandse Zeegebied komt.
Zorg er dan voor dat de mieren zich niet verder kunnen verspreiden. Dat is heel eenvoudig. Zet de plant een tijd op een verhoging, bijvoorbeeld in een ruime emmer. Doe een laagje water met een druppel afwasmiddel in de emmer. Zorg dat het water tot halverwege de verhoging komt. Het afwasmiddel zorgt ervoor dat de mieren niet meer op het water blijven drijven. Daardoor kunnen de mieren niet meer oversteken.
Overlast binnen beperken:
- Het is niet altijd duidelijk waar de mieren naar binnen komen, maar vaak is dit langs en door kozijnen van ramen en deuren, of via oude afbrokkelende voegen. Dicht deze waar mogelijk.
- Mieren volgen elkaar door geursporen te volgen. Regelmatig poetsen van plekken waar mieren lopen kan hun geursporen af laten nemen waardoor ze de weg naar binnen minder eenvoudig kunnen vinden.
- Laat geen eten achter voor de mieren. Denk aan etensresten, maar ook aan dierenvoer of dode insecten zoals vliegen.
- Het bestrijden van de mieren kan de overlast (tijdelijk) verminderen. Dit kan met allerlei commerciële bestrijdingsmiddelen. Ook zijn er een aantal huis- tuin- en keukenmiddelen als zelfrijzend bakpoeder, kaneel en andere sterk geurende middelen. In hoeverre deze huis- tuin- en keukenmiddelen daadwerkelijk werken tegen het mediterraan draaigatje (of andere mieren) is onbekend.
Overlast buiten beperken:
- Het bestrijden van de mieren buiten kan de overlast (tijdelijk) verminderen. Vooral wanneer een heel nest wordt bestreden is het effectief. Dit kan met allerlei commerciële bestrijdingsmiddelen of met kokend water.
- Bestrijd bladluis op uw planten zoveel mogelijk. Bladluizen produceren uit de sappen van planten een zoetstof en dit is een belangrijke voedselbron voor de mierenkolonie. Als het voedselaanbod minder wordt, zal de kolonie zich langzamer ontwikkelen en neemt het andere voedselbronnen zoals bestrijdingsmiddelen beter op.
- Geef bij droogte uw planten regelmatig water. Dit zorgt voor gezonde sterke planten wat mogelijk minder overlast geeft van bladluis.
- Zorg voor veel groen en schaduw in uw tuin. Tegels en plantenbakken warmen snel op door de zon en de mieren zijn dol op deze warmte.
- De tuin afgraven of tuinplanten afvoeren kunt u beter niet doen. De kans is groot dat er dan mieren (koninginnen) naar andere plekken worden vervoerd. Zo kunnen de mieren zich vestigen op nieuwe locaties.