Kapotte spullen? Repareren!
Als een apparaat of kledingstuk kapot gaat, is dat erg jammer. Het is vaak niet nodig om het weg te gooien. Repareren is vaak makkelijker dan gedacht. Of u zelf handig bent maakt niet uit. Er zijn ook vrijwilligers en professionals die uw kapotte spullen kunnen repareren.
De berg elektronisch afval van consumenten groeit steeds harder. Dit is zowel schadelijk voor het milieu als slecht voor de portemonnee. In 2022 is een recordhoeveelheid van 62 miljoen ton e-waste geproduceerd, blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties. Dit is een stijging van 82% ten opzichte van 2010. In 2030 zal dit cijfer met nog eens 32% stijgen tot 82 miljoen ton.
Spullen. Koelkasten, laptops, tv’s, stofzuigers en mobieltjes, we hebben er steeds meer van en we gooien ze steeds sneller weg. Al die spullen die we bezitten, kosten grondstoffen. De aarde heeft niet genoeg grondstoffen voor het tempo waarmee we blijven produceren.
Daarom is het belangrijk om minder te kopen, de spullen die we hebben langer te gebruiken, en als ze kapot gaan te repareren. Allemaal onderdelen van de circulaire economie! Gemeente Apeldoorn vindt het belangrijk om inwoners te stimuleren meer te repareren. Dat hebben we gedaan via het project Sharepair en Heel Apeldoorn Repareert, en het vervolg daarop E6.
Overtuigd geraakt dat verandering nodig is? Je kunt als individu al veel betekenen, vaak al in de kleine dingen, zoals:
- Denk twee keer na voordat je kapotte spullen weggooit. Dit geldt voor elektronica, maar ook voor kleding, meubels en andere spullen;
- Geef je afgedankte spullen een tweede leven: verkoop ze, of geef ze weg aan familie of bekenden, of bijvoorbeeld een weggeefhoek op Facebook;
- Repareren kun je leren! Steek zelf de handen uit de mouwen en ontdek de herstelheld in uzelf;
- Bezoek een repair café en ga samen met een vrijwilliger aan de slag;
- Laat je defecte apparaat repareren door een professional;
Zo kunnen we samen de stap maken naar een gemeente waar repareren belangrijk wordt gevonden.
Dat is goed voor je portemonnee, je humeur én onze aarde!