Moestuin een leerrijke plek voor kinderen
Steeds meer scholen en kinderopvanglocaties gaan aan de slag met het vergroenen en gezonder maken van schoolpleinen en buitenruimtes. Dat gebeurt op verschillende manieren: met moestuinbakken, een kas, een voedselbosje, eetbaar groen op het school of een samenwerking met buurtmoestuinen.
Wat zijn de voordelen van moestuinieren bij kinderen
Volgens een onderzoek uit 2018 naar de effecten van tuinieren bij kinderen bleek dat door het tuinieren de kennis van tien verschillende gewassen significant toenam. Daarnaast wisten kinderen na het tuinieren beter aan te geven hoe lekker ze bepaalde groenten vonden. Zowel meteen na het tuiniersseizoen als een jaar later was de voorkeur voor groente groter. De voorkeur voor groente is een belangrijke indicator voor de bereidheid om groente te proeven, maar ook voor de dagelijks inname van groente op de lange termijn.
Het is belangrijk dat kinderen meer groenten eten, omdat het aantal kinderen met overgewicht wereldwijd toeneemt. Het fysieke werken in een tuin, maar ook het eten van de groenten die uit deze tuin komen, kunnen bijdragen aan een gezondere jeugd.
De Groene handjesregeling
Jong Leren Eten Gelderland (JLE) biedt scholen/kinderopvanglocaties in Gelderland een aantal gratis adviestrajecten aan voor vergroening van het schoolplein of voor schoolmoestuinieren. Scholen/ kinderopvanglocaties krijgen een beknopt gratis adviestraject op locatie (maximaal 8 uur), waarmee zij een stap kunnen maken op weg naar een groen(er) schoolplein / buitenruimte. Meer informatie is te vinden op ‘De Groene handjes Gelderland’
Moestuincoaches
Hoe kun je een moestuin beginnen? Hoe moet deze onderhouden worden? Wat kun je doen met de groente uit de moestuin? Wie verzorgt de moestuin in de schoolvakanties? Een moestuincoach geeft antwoord op deze vragen. Kijk op jonglereneten.nl voor een moestuincoach. Voor de inhuur van een moestuincoach, kan de Lekker naar Buiten bijdrage worden ingezet.