Zonne-energie
Fotograaf: Peter Lous
Zonne-energie

Veel particulieren, bedrijven en instellingen plaatsen zonnepanelen op hun dak. Apeldoorn is volgens Solar Magazine zelfs regionaal koploper ‘zonnepanelen op daken.’ Met zonne-energie kun je niet alleen duurzame elektriciteit opwekken (zonnepanelen) maar ook duurzame warmte (zonnecollectoren). Zonne-energie is op dit moment de meest geschikte manier om duurzame energie op te wekken. De komende jaren wil de gemeente er, samen met u, voor zorgen dat er meer zonnepanelen komen.

Energie van de zon

We hebben het liefst zonnepanelen op daken, boven parkeerplaatsen of langs wegen. Maar zelfs alle geschikte daken in Apeldoorn volleggen met zonnepanelen, levert nog niet genoeg duurzame stroom op. Daarom zijn ook zonnevelden nodig. Hierbij werken de gemeente en inwoners nauw samen.

De gemeente heeft als ambitie om energieneutraal te worden. Dat betekent dat we nog vóór 2050 evenveel energie binnen de gemeentegrenzen willen opwekken als dat we gebruiken. Zo dragen we bij aan een duurzamere wereld. Apeldoorn wil hiervoor duurzame energie uit zon stimuleren, het liefst op daken, boven parkeerplaatsen of langs wegen. Maar zelfs als we alle geschikte daken in Apeldoorn vol leggen met zonnepanelen, dan levert dat nog niet genoeg duurzame elektriciteit op. Ook als inwoners en ondernemers volop inzetten op energiebesparing. Daarom zijn zonnevelden nodig. Hieronder leest u over het Apeldoornse beleid rondom zonne-energie.  Wilt u meer weten over hoe u zelf zonne-energie kunt opwekken of wilt u aansluiten bij een project? Kijk dan op de website Energie van Apeldoorn.

Zonnepark initiatieven gestart in 2020

Zonneparken leveren veel energie, maar hebben ook een grote invloed op het landschap, de natuur, de landbouw en de mensen die er dichtbij wonen. De ontwikkeling van zonneparken in de gemeente Apeldoorn moet daarom zorgvuldig gebeuren. In januari 2020 stelde de Raad het afwegingskader zonneparken vast. Verschillende initiatiefnemers voor een nieuw zonnepark hebben zich daarna bij de gemeente aangemeld. Een aantal van deze initiatieven is ondertussen gerealiseerd.

Thermokaart energie
Thermokaart energie Apeldoorn Illustrator: Gemeente Apeldoorn

Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst niet overal zonneparken komen, wil de gemeente ze vanaf nu meer in groepen aanleggen. Dat staat ook in de Omgevingsvisie 2040 die in februari 2022 is vastgesteld. In de Omgevingsvisie hebben we twee zoekgebieden genoemd voor zonneparken. Dit zijn gebieden bij de dorpen Beemte Broekland en Klarenbeek. In oktober 2023 zijn de regels voor de aanleg van zonneparken in landbouwgebieden strenger geworden dan waar de Omgevingsvisie van uit gaat.

We kijken voor in Beemte Broekland en Klarenbeek verder dan de komst van zonneparken. Er spelen namelijk ook andere ontwikkelingen, zoals woningbouw, bedrijventerreinen, landbouw en natuur. Daarom werken we met gebiedsvisies, waarin alle verschillende ontwikkelingen samenkomen. In het gebiedsproces Beemte Broekland werken inwoners en gemeente nauw met elkaar samen.

Nieuwe zonstrategie

We willen zoveel mogelijk zonne-energie opwekken op daken, boven parkeerplaatsen of langs wegen. Maar hoe gaan we dat de komende jaren voor elkaar krijgen? En helemaal in deze tijd, waarin het elektriciteitsnet vol zit. En waardoor nieuwe bedrijven of andere maatschappelijke ontwikkelingen niet zomaar elektriciteitsaansluiting kunnen krijgen? Die vragen beantwoorden we in de nieuwe zonstrategie (pdf, 6.2 Mb). In deze zonstrategie staan vooral de mogelijkheden voor zonne-energie in de gebouwde omgeving.

Deze strategie overigens gaat niet over zonnevelden in de zoekgebieden van gemeentelijke omgevingsvisie. Voor die gebieden doorlopen we een apart proces, zie hierboven.

Uw Reactie
Uw Reactie