Om zeker te blijven van energie staan we voor flinke uitdagingen
Elektriciteit, omgevingswarmte en restwarmte worden steeds belangrijker als bron voor het verwarmen van onze woningen. Want we gaan stoppen met het gebruik van aardgas. Daardoor wordt het ook nog belangrijker om elektriciteit duurzaam op te wekken. Het verbruik van elektriciteit stemmen we lokaal en regionaal zo veel mogelijk op elkaar af. En we gaan steeds zuiniger met onze warmte om. Bijvoorbeeld dor de warmte die we al hebben in de bodem of in afvalwater, beter te benutten. Het opslaan van elektriciteit en warmte is hard nodig, en wordt steeds belangrijker. Want het elektriciteitsnet zit voller dan ooit.
Inspelen op de toekomst met de Regionale Energiestrategie RES 2.0
Er beweegt dus veel binnen de energietransitie. Vanaf begin 2024 zijn we in Nederland anders naar duurzame energie gaan kijken. We zien dat duurzame elektriciteit en warmte met elkaar verbonden zijn. Denk aan zonnevelden, windturbines of warmte uit de bodem. Hiervoor is ook nieuwe infrastructuur nodig, zoals meer kabels voor stroom en warmtenetten. Er is meer aandacht voor het bredere plaatje: het energiesysteem als geheel, het ruimtegebruik, de energietechnieken. Daarom werkt Apeldoorn samen met andere gemeenten aan een vernieuwing van de Regionale Energiestrategie (RES 2.0). Zodat we beter kunnen inspelen op de toekomst.
Regionale samenwerking
De gemeente Apeldoorn heeft een lokale aanpak én werkt samen met andere gemeenten. Vanuit de RES-regio Stedendriehoek werken we samen met gemeente Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst, Zutphen en Apeldoorn, en met de waterschappen Vallei&Veluwe en Rijn & IJssel en de provincie Gelderland. Samen maken we in 2025 een vernieuwde Regionale Energie Strategie (RES 2.0).