Regionale Energiestrategie
Fotograaf: Peter Lous
Regionale Energiestrategie

De gemeente Apeldoorn werkt samen met andere gemeenten in de regio om in 2050 energieneutraal te zijn. Want de overstap naar duurzame energie gaat verder dan de eigen gemeentegrenzen.

Stap voor stap naar duurzame energie

Hoeveel duurzame energie kunnen we in de regio gaan opwekken? En wat betekent dat voor het gebruik van de ruimte in de regio? In de Regionale Energie Strategie (RES) maakt de gemeente hierover afspraken met andere gemeenten.

Om zeker te blijven van energie staan we voor flinke uitdagingen

Elektriciteit, omgevingswarmte en restwarmte worden steeds belangrijker als bron voor het verwarmen van onze woningen. Want we gaan stoppen met het gebruik van aardgas.  Daardoor wordt het ook nog belangrijker om elektriciteit duurzaam op te wekken. Het verbruik van elektriciteit stemmen we lokaal en regionaal zo veel mogelijk op elkaar af. En we gaan steeds zuiniger met onze warmte om. Bijvoorbeeld dor de warmte die we al hebben in de bodem of in afvalwater, beter te benutten. Het opslaan van elektriciteit en warmte is hard nodig, en wordt steeds belangrijker. Want het elektriciteitsnet zit voller dan ooit.

Inspelen op de toekomst met de Regionale Energiestrategie RES 2.0

Er beweegt dus veel binnen de energietransitie. Vanaf begin 2024 zijn we in Nederland anders naar duurzame energie gaan kijken. We zien dat duurzame elektriciteit en warmte met elkaar verbonden zijn. Denk aan zonnevelden, windturbines of warmte uit de bodem. Hiervoor is ook nieuwe infrastructuur nodig, zoals meer kabels voor stroom en warmtenetten. Er is meer aandacht voor het bredere plaatje: het energiesysteem als geheel, het ruimtegebruik, de energietechnieken. Daarom werkt Apeldoorn samen met andere gemeenten aan een vernieuwing van de Regionale Energiestrategie (RES 2.0). Zodat we beter kunnen inspelen op de toekomst.

Regionale samenwerking

De gemeente Apeldoorn heeft een lokale aanpak én werkt samen met andere gemeenten. Vanuit de RES-regio Stedendriehoek werken we samen met gemeente Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst, Zutphen en Apeldoorn, en met de waterschappen Vallei&Veluwe en Rijn & IJssel en de provincie Gelderland. Samen maken we in 2025 een vernieuwde Regionale Energie Strategie (RES 2.0).

Nationaal Programma RES (NPRES)

Nederland is opgedeeld in 30 RES-regio's, met de andere 29 RES-regio's en het Rijk werken we samen in het Nationaal Programma RES (NPRES).

Binnen de RES maken zij afspraken over duurzame elektriciteit.

In de RES 2.0 staat hoeveel duurzame elektriciteit de regio wil gaan opwekken in 2035. Ook staat erin waar de regio-partners rekening mee willen houden bij de ontwikkeling van duurzame energieoplossingen. De RES 2.0 wordt de opvolger van de huidige RES 1.0.

Zes gemeenten, twee waterschappen en provincie Gelderland maken samen de RES 2.0. Hierbij betrekken zij het bestaande beleid, de huidige technische en wettelijke ontwikkelingen, en onderzoeksuitkomsten zoals uit de planMER van de provincie Gelderland. De gemeenteraden van alle gemeenten kunnen in februari en maart 2025 hun wensen en opmerkingen meegeven voor het maken van de RES. In april en mei besluiten de college’s van alle gemeenten of zij kunnen instemmen met de ontwerp RES 2.0. Daarna start een zienswijze en terinzageleggingsperiode waarin alle bewoners van de gemeenten, organisaties en bedrijven hun opmerkingen kunnen geven. De gemeente Apeldoorn organiseert in die periode (juni/juli) een bijeenkomst waarop ze de ontwerp RES 2.0 inhoudelijk toelicht. Na de zomer is het tijd voor de gemeenteraden om te besluiten over de RES 2.0.

In de RES 2.0 staat hoeveel duurzame elektriciteit de regio wil opwekken in 2035. En dat de gemeenten daar hun best voor doen. Het is een zogenaamde inspanningsverplichting. Ook staat erin welke ideeën rondom duurzame energie de overheden daarbij belangrijk vinden. In de RES 2.0 worden geen besluiten genomen over de exacte plekken voor bijvoorbeeld de aanleg van zonneparken, windmolens of elektriciteitsopslag. Gemeenten beslissen zelf over deze projecten. Betrokken bewoners hebben daarbij dan de mogelijkheid om te participeren. Zo lopen er sinds de vaststelling van de huidige RES 1.0 al een aantal projecten in Apeldoorn. De gemeente Apeldoorn heeft bijvoorbeeld plekken aangewezen voor de realisatie van zonneparken zoals in Beemte Broekland.

Per project worden bewoners betrokken bij de uitvoering.

Iedereen krijgt te maken met de overgang naar duurzame energie

Als bewoner van Apeldoorn krijgt u tot 2050 op verschillende manieren te maken met de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Het Energiepunt kan u hier meer over vertellen. Dit kan ook gevolgen hebben voor de omgeving waarin u woont. Het elektriciteitsnet moet bijvoorbeeld worden uitgebreid. We hebben nog steeds veel zonnepanelen nodig, en ook bijvoorbeeld ruimte voor energieopslag.

Nadat de colleges van de gemeenten hebben besloten over de RES 2.0, kunt u uw mening geven tijdens de terinzageleggingsperiode. Waarschijnlijk vindt deze plaats in juni of juli 2025. De gemeente Apeldoorn organiseert in die periode (juni/juli) een bijeenkomst waarop ze de RES 2.0 inhoudelijk toelicht. In de RES 2.0 staat hoeveel duurzame elektriciteit de regio wil opwekken in 2035. En dat ze daar hun best voor doen. Het is een zogenaamde inspanningsverplichting. In de RES 2.0 worden geen nieuwe besluiten genomen over de daadwerkelijke plekken voor bijvoorbeeld de aanleg van zonneparken, windmolens of elektriciteitsopslag. Gemeenten beslissen zelf over de daadwerkelijke projecten. Ook dan is er voor betrokken bewoners de mogelijkheid om te participeren.

De huidige strategie, de RES 1.0 genoemd, is gemaakt in 2021. Hierin staat hoe energie opgewekt kan worden met wind en zon en hoeveel energie de regio wil opwekken in 2030. Er staat niet in waar of wanneer gestart wordt. Gemeenten beslissen hier zelf over. Hoe en waar Apeldoorn dit doet, staat in het programmaplan Energietransitie, het collegeprogramma en de jaarlijkse actieplannen.

De RES 1.0 is het resultaat van 2,5 jaar onderzoek, inspraak en besluitvorming. In onze regio zijn alle inspraakreacties op de Ontwerp-RES verzameld. Ze kwamen binnen bij gemeenten, provincie en waterschappen. Alle reacties zijn beantwoord in een inspraaknota. En alle insprekers hebben een bericht en antwoord gekregen. December 2021 is onze RES 1.0 aangeboden aan het Nationaal Programma RES (NPRES).

 In 2020 en 2021 organiseerde gemeente Apeldoorn meerdere online bijeenkomsten hierover. En gingen we met u in gesprek over de opwek van wind en zon. U kunt de uitzendingen hier terugzien:

De RES-regio maakt jaarlijks een voortgangsrapportage. Daarin staat bijvoorbeeld hoeveel duurzame energie gemeenten in de regio opwekken.

Uw Reactie
Uw Reactie