Zonnepanelen, isoleren, duurzame warmte ... Waar kunt u beginnen om uw woning te verduurzamen en uw energiekosten omlaag te brengen? We helpen u graag, met de vijf stappen om dit goed aan te pakken. 

In vijf stappen uw huis verduurzamen

U wilt aan de slag met het verduurzamen van uw huis. Maar waar en hoe kunt u het beste beginnen? Wij hebben een stappenplan ontwikkeld om u op weg te helpen.

Koppel dit plan aan momenten, zoals verhuizen, verbouwen of kind dat op komst is. Dit scheelt tijd en bespaart extra kosten. Voordat u plannen uitvoert, is het goed om eerst te kijken of u alles van uw huis weet. Bijvoorbeeld: is de centrale verwarming goed, is er genoeg ventilatie (niet te veel CO₂ en fijnstof), weet u waar de tocht vandaan komt en is het huis kierdicht? Het is handig om uw huis goed te leren kennen. Kijk voor meer informatie op de webpagina Meten is Weten

Meer informatie

Meer weten over het maken van uw plan? Of heeft u vragen over alle mogelijkheden voor uw woning? Kom dan langs bij het Energiepunt. De adviseurs kunnen u helpen.

Een aantal tips:

  • Wilt u op termijn een elektrische auto aanschaffen? Dan zijn zonnepanelen een slimme keuze. Kies voor zonnepanelen met micro-omvormers. U kunt er dan zonder problemen extra panelen bijleggen.
  • Plannen om uw keuken te verbouwen? Dat is een mooi moment om een close-in boiler of een Quooker aan te schaffen. Het warme water hoeft dan niet eerst helemaal van zolder te komen.
  • Bij een nieuwe keuken is een inductiekookplaat aan te bevelen. Ook een nieuwe afzuigkap nodig? Kies dan niet voor een recirculatie afzuigkap. Deze blaast fijnstof, dat vrijkomt bij het koken, het huis weer in.
  • Ventilatiebox vervangen? Installeer bij voorkeur ook een CO₂ meter voor in de woon- en/of slaapkamer. Die zorgt ervoor dat er alleen geventileerd wordt wanneer dat nodig is. Dit is kostenbesparend.

Vragen?

Meer weten over het maken van uw plan? Of hebt u vragen over alle mogelijkheden? Kom dan langs bij het Energiepunt.

Door zuinig om te gaan met energie, helpt u het klimaat én kunt u uw energierekening verlagen. Het helpt om bepaalde dingen in uw woning te vervangen. Bijvoorbeeld apparaten. Wilt u weten welke apparaten veel energie verbruiken in uw woning? Bij het Energiepunt kunt u hiervoor handige meetapparatuur lenen. Deze kunnen meten hoeveel energie bepaalde apparaten gebruiken of wat uw energieverbruik is.

Cv-installatie afstellen

Ook kunt u uw cv-installatie lager afstellen. Het energieverbruik gaat dan omlaag en uw huis wordt een stuk comfortabeler. Cv-installaties staan vaak afgesteld op een te hoge watertemperatuur. Om die hoge temperatuur te bereiken gebruikt, de ketel veel gas, dat zorgt voor hoge energiekosten en meer CO₂ -uitstoot. Met een lagere cv-temperatuur bespaart u geld én CO₂ -uitstoot. Bij moderne ketels kunt u de temperatuur van het verwarmingswater zelf instellen. Zo regelt u de aanvoertemperatuur in het displaymenu van de ketel.

Meer informatie

Meer weten over besparen en vervangen? Of heeft u vragen over de mogelijkheden? Kom dan langs bij het Energiepunt. Zelf aan de slag? Kijk dan op de website van de Verduurzamingsmarkt voor aanbieders die uw woning kunnen verduurzamen

Meer weten over de komst van duurzame warmte in de gemeente Apeldoorn en wanneer uw buurt aardgasvrij wordt? Kijk op de website de Energie van Apeldoorn.

Ventilatie zorgt voor een gezonder huis. Minder fijnstof en CO2 en het voorkomt vochtproblemen. Van alle stappen om uw huis te verduurzamen is ventilatie één van de belangrijkste.

Wordt er niet goed geventileerd in huis? Dan komt er vocht er vocht in huis op het plafond, de muren en de ramen. Ook zitten er veel schadelijke stoffen in huis. Kaarsen branden, pannenkoeken bakken en wokken zorgen voor grote hoeveelheden fijnstof in huis.

Is de woning goed geïsoleerd, dan is het extra goed opletten. Alle kieren zitten goed dicht, nergens is meer tocht. Dat is goed, maar vocht, CO₂ en muffe lucht worden ook niet afgevoerd. Er is dus geen ventilatie.

Let ook goed op bij het aanbrengen van nieuwe ramen in huis. Geef tijdig bij de glaszetter aan welk type en maat ventilatierooster u wilt hebben. Een glaszetter heeft verstand van glas, maar is geen expert in ventilatie. Het is dus goed om dit zelf aan te geven.

Vervang op tijd uw ventilatiebox

Heeft u thuis nog een ventilatiebox die ouder is dan 15 jaar? Denk dan aan vervanging van de box. Ventileert u regelmatig teveel? Dat gebeurt als u onnodig op een hoge stand ventileert. Of weet u niet hoeveel u ventileert, omdat de werking van de ventilatiebox voor u onbekend is? Wanneer u op maat gaat ventileren, scheelt dat een hoop energie!

Een aantal tips:

  • Zijn de afvoerkanalen al een keer schoongemaakt? Het is verstandig om dit elke vijf jaar te doen.
  • Hoeveel fijnstof produceert u in huis met koken en een openhaard? U kunt dit meten met een fijnstofmeter. Deze kunt u gratis lenen bij het Energiepunt.
  • Is het CO2 gehalte op de slaapkamer niet te hoog? Bij het Energiepunt kunt u een CO₂ meter lenen om dit te meten.
  • Ventileren is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Daarnaast is het een onderdeel van het stappenplan om energie te besparen om van het aardgas naar duurzame warmte over te gaan.

Ventileren is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Daarnaast is het een onderdeel van het stappenplan om energie te besparen om van het aardgas naar duurzame warmte over te gaan.  

Meer informatie

Wil u weten hoe schoon lucht in uw huis is? Leen dan de fijnstofmeter bij het Energiepunt. Dit apparaat laat ook zien wat de CO₂, luchtvochtigheid en temperatuur in uw huis is.

Meer informatie over ventilatie? Kom dan langs op het Energiepunt. Hier is een ventilatiewand ingericht waar (bijna) alle apparatuur te zien is. Ook kunt u hier uitleg krijgen over ventilatiemogelijkheden.

Het Energiepunt heeft ook webinars gemaakt over ventilatie. U kunt de video's bekijken op het Youtube kanaal van gemeente Apeldoorn

Isoleren is belangrijk. De energie die u thuis niet verliest, hoeft u ook niet op te wekken. Goed voor de portemonnee, het comfort in huis en het milieu. Welke soorten van isolatie passen bij uw woning? Denk ook aan de juiste volgorde van isoleren.

Zelf aan de slag!

Sommige isolatiemaatregelen kun u zelf uitvoeren en sommige moet u laten doen. Zelf doen scheelt behoorlijk in de kosten, maar u krijgt dan meestal geen subsidie. Met het isoleren van uw zolder pakt u de grootste (isolatie)winst. Een zolder isoleren is een klus die ook voor de minder handige klussers goed te doen is. Bereid u wel goed voor! Bijvoorbeeld door het lezen van tips op de website van Milieu Centraal. Ook kunt u bij de bouwmarkt bekijken wat de meest gangbare manieren van isoleren zijn voor uw dak. Het inspuiten van gevelisolatie of vloerisolatie blijft wel werk voor een specialist.

Isoleren van de zolder
Isoleren van de zolder.

Na-isolatie

Is uw huis al geïsoleerd, maar heeft het meer isolatie nodig? Dat heet na-isolatie. Het na-isoleren van vloer, gevels en dak zorgt ervoor dat de temperatuur beter en langer in uw woning blijft hangen.

Vergeet niet de ventilatie

Uw huis isoleren zonder na te denken over goede ventilatie, zorgt voor vochtproblemen. Bij het isoleren worden alle naden en kieren afgesloten. Hierdoor blijft de warmte in de winter binnen. Maar het vocht kan uw woning niet meer verlaten. Door een goed ventilatiesysteem voorkomt u vochtproblemen en heeft u een gezond binnenklimaat.

Twijfelt u of u de juiste maatregelen neemt? Laat u dan adviseren door een erkend isolatiebedrijf. Gecertificeerde isolatiebedrijven vindt u op de site van VENIN (Vereniging van Erkende Na-Isolatiebedrijven in Nederland) en op de site van INSULA certificatie.

Meer informatie

Meer informatie over isoleren? Kom dan langs op het Energiepunt. Hier zijn voorbeelden te zien van allerlei manieren van isoleren. Ook kunt u hier uitleg krijgen van de adviseurs over de verschillende soorten van isoleren.

Het Energiepunt heeft ook webinars gemaakt over isoleren. U kunt de video's bekijken op het Youtube kanaal van gemeente Apeldoorn

Hoe kun je zelf elektriciteit opwekken en welk duurzaam alternatief voor aardgas past bij jouw woning? Zelf energie opwekken kan op heel veel verschillende manieren. Dit kan door het plaatsen van zonnepanelen, een windmolen, een zonneboiler of een warmtepomp.

Zelf energie opwekken

Zelf energie opwekken kan op heel veel verschillende manieren. Dit kan door het plaatsen van zonnepanelen, een windmolen, een zonneboiler of een warmtepomp.

Zonnepanelen

Voordat heel Nederland (op termijn) aardgasvrij is, heeft iedere woning een nieuwe bron van warmte nodig. Dit is maatwerk, afgestemd op iedere woningsituatie. In Apeldoorn zijn we daar ook mee bezig. Veel woningen zijn al voorzien van zonnepanelen. Het salderen wordt straks teruggeschroefd. U moet dan alle opgewekte stroom gelijk gebruiken of ergens opslaan. Salderen betekent dat u het teveel aan energie van uw zonnepanelen, terug levert aan uw energieleverancier. De leverancier verrekent het dan met uw energieverbruik.

Warmtepompen

Moet uw cv tussen nu en 2 à 3 jaar vervangen worden? Denk dan aan een hybride warmtepomp. Of hebt u nog een oude ventilatiebox? Kijk dan of daar misschien een ventilatiewarmtepomp voor in de plaats kan komen. Bekijk de mogelijkheden en zoek naar combinaties van energieopwekkers. Op de website van Milieu Centraal leggen ze helder uit hoe alles werkt.

Warmwatervoorzieningen

Als de cv-ketel uit uw huis verdwijnt, is het niet alleen verstandig om aan alternatieve verwarming te denken, maar ook aan een oplossing voor het (warme) tapwater. Behalve aan (keuken)boilers, kunt u bijvoorbeeld ook denken aan zonnecollectoren. Deze zetten zonlicht om in warmte. Deze warmte wordt opgeslagen in een boilervat (bv. 200 liter) en kan het tapwater verwarmen. Heatpipes zijn bijvoorbeeld zonnecollectoren. Deze gebruiken de zonnestraling om warmte af te geven aan het verwarmingssysteem. En dit systeem zorgt voor verwarming en tapwater. Het verwarmde water wordt in een boilervat worden opgevangen. Er bestaan daarnaast ook warmtepompboilers.

Meer informatie

Kom naar het Energiepunt voor meer informatie en bekijk de mogelijkheden. Wilt u meer weten over de komst van duurzame warmte in de gemeente Apeldoorn en wanneer uw buurt aardgasvrij wordt? Meer informatie leest u op de website Energie van Apeldoorn. De medewerkers van het Energiepunt kunnen u ook informeren.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag? Neem contact met ons op.

E-mail: energiepunt@apeldoorn.nl 

Bel: 06-48436457

Of kom langs in de winkel

Maandag t/m vrijdag: 11.00 uur tot 17:00 uur
Zat-, zon- en feestdagen gesloten.
Het Energiepunt is ook regelmatig in de wijken: bekijk de agenda.

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Uw Reactie
Uw Reactie