Fotograaf: Peter Lous

Eerste Hulp Bij Netcongestie

Het elektriciteitsnet zit vol. Grote kans dat jij als ondernemer al eens geconfronteerd bent - of nog gaat worden - met netcongestie. Het elektriciteitsnet heeft zijn maximale capaciteit bereikt waardoor er file is ontstaan. Elektriciteit om te groeien, verduurzamen of een bedrijf te starten wordt alleen maar schaarser. Ondanks inspanningen van netbeheerders wordt netverzwaring en -uitbreiding op veel plekken pas rond 2030 en later verwacht. Toch kun je er als ondernemers meer aan doen dan je misschien denkt.

Haal meer uit je huidige capaciteit

Of je nu groot- of kleinverbruiker bent, je kunt meer uit je huidige capaciteit halen dan je denkt. Het Gelders Energieakkoord (GEA) heeft een praktische handreiking (pdf, 4 MB) gemaakt die jou inzicht geeft in wat nu nog wel kan.  Zie ook de brochure van Liander: 'Achter de Meter-oplossingen' (pdf, 4 MB).

Inzicht en kennis van  je energiehuishouding, (gebouw)installaties en verbruiksprofiel is daarbij essentieel.  De experts van het Energiepunt voor Ondernemers kunnen je hierbij op weg helpen (pdf, 4 MB). Ook zijn verschillende mogelijkheden  beschikbaar voor ondernemers in Apeldoorn.

Start met een energiescan

Ondernemers uit Apeldoorn kunnen bij de energiecoöperatie “Burgers met Energie” een energiescan laten doen. De Energiescan wordt grotendeels voor je betaald door subsidie van gemeente Apeldoorn en Provincie Gelderland. Je hoeft die subsidie niet aan te vragen, maar kunt gewoon direct contact opnemen ( info@burgersmetenergie.nl) met Burgers met Energie.

Grootverbruiker

Wil je bijblijven of ben je op zoek naar inspiratie en contacten? Liander organiseert webinars over de gevolgen en de oorzaak van transportschaarste (netcongestie). Daarbij komen veel praktische voorbeelden van anderen voorbij.

Maak gebruik van vroegtijdig aanmelden voor grootverbruikers

Voor projectontwikkelaars, aannemers, en woningbouwcorporaties bestaat de mogelijkheid om projecten voor aan te melden via mijnaansluiting.nl zodat je vroegtijdig in gesprek kan gaan met de nutspartijen over de toekomstige ontwikkeling.

Kleinverbruiker

Veel tips van GEA en Liander richten zich op grootverbruikers. Maar ook voor ondernemers die relatief weinig energie gebruiken (kleinverbruikers) zijn er slimme maatregelen die je kunt nemen bij netcongestie. Deze tips vind je meestal bij tips voor consumenten; onder andere bij Milieu Centraal. Ook voor kleinverbruikers is een energiescan de moeite waard. Of denk aan onderstaande tips:

  • Energie besparen: Bespaartips vind je op de website van Milieu Centraal.
  • Goede keuzes maken bij verduurzamen: vraag advies bij het Energiepunt voor bewoners of het Energiepunt voor ondernemers.
  • Kleinere capaciteit omvormer zonnepanelen: De kleinere omvormer haalt iets minder energie op tijdens piekmomenten, maar start eerder op als de zon begint te schijnen en gaat later uit.   Dit vermindert piekbelasting
  • (Moment van) gebruik van zware elektrische apparaten aanpassen: vermijd gelijktijdig gebruik van zware elektrische apparaten zoals bijvoorbeeld warmtepompen, laadpalen, thuisbatterijen (op momenten dat er weinig energie is of gebruik maken van netbewust laden van een elektrische auto, zodat je je laadgedrag automatisch aanpast op basis van de beschikbare ruimte op het stroomnet
  • Zware elektrische apparatuur aanmelden: Meld het als je zonnepanelen laat plaatsen. Dat kan op energieleveren.nl. Hetzelfde geldt voor andere apparaten, zoals warmtepompen, laadpalen en thuisbatterijen zodra het aanmelden daarvan mogelijk is.     

Check de beschikbare energiecapaciteit

Als grootverbruiker is het via de website van Liander mogelijk om vooraf te controleren welke capaciteit op je locatie beschikbaar is. 

Inspirerende voorbeelden

Ondernemers in Apeldoorn zijn volop bezig om het energienetwerk zo goed mogelijk te gebruiken. Mooie voorbeelden hiervan zijn bedrijvenpark Apeldoorn Noord en de Ecofactorij. Ook in de Stedendriehoek is inspiratie dichtbij.

Bekijk ook de voorbeelden van RVO

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag? Neem contact met ons op.

E-mail: energie@odveluwe.nl

De gemeente werkt samen met de deskundigen van Omgevingsdienst Veluwe om ondernemers op maat van advies te voorzien.

Uw Reactie
Uw Reactie