Apeldoorn viert Boomfeestdag: werken aan een groen en biodivers buitengebied
Apeldoorn vierde woensdag weer de jaarlijkse Boomfeestdag Leerlingen van basisschool De Zonnewende werkten samen met studenten van Yuverta Velp op een weiland aan de Deventerstraat (bij de kruising met de A50) aan een groenere omgeving. Daar planten zij nieuwe bomen en struiken.
De leerlingen uit de bovenbouw kregen hulp van mbo-studenten Bos- en Natuurbeheer van Yuverta. Deze studenten oefenden naast het planten van bomen ook hun communicatieve vaardigheden. Er werden heggen met doornstruiken, zoals meidoorn, en een stukje bos met verschillende bomen en struiken aangeplant.
Het belang van landschapselementen
Met het planten van heggen en bomen worden belangrijke stukken van het landschap teruggebracht in het Apeldoornse buitengebied. Deze vervullen een belangrijke functie voor de biodiversiteit: ze bieden beschutting, voedsel en nestplaatsen voor dieren als de steenuil, patrijs, das en veel zangvogels. Ook helpen ze natuurlijke verbindingen te creëren voor dieren om zich te verplaatsen, zoals de dassenpopulatie in het Woudhuisgebied.
Van natuurlijk prikkeldraad tot ecologische verbindingen
In het verleden dienden heggen en bosjes met doornstruiken als natuurlijke omheiningen en houtbron. Met de komst van prikkeldraad en gasverwarming verdween de noodzaak om deze beplanting te onderhouden. Hierdoor werd het landschap kaler en nam de biodiversiteit af. Door het terugplanten draagt de gemeente bij aan een herstel van de biodiversiteit en versterking van het landschap.
Gezond buitengebied voor mens en dier
Een groen buitengebied biedt niet alleen voordelen voor de natuur, maar ook voor de inwoners van Apeldoorn. Het versterkte landschap nodigt uit om te wandelen, hardlopen en fietsen en draagt bij aan de gezondheid van omwonenden. Gemeente Apeldoorn draagt met deze editie van de Boomfeestdag bij aan een aantrekkelijk en biodivers buitengebied, voor mens en natuur.