Dierenwelzijn
Dierenwelzijn is niet vanzelfsprekend, daarom is het een belangrijk onderwerp om aandacht aan te besteden. Dit gebeurt op verschillende manieren.
De Dierenbescherming speelt een grote rol in het bieden van (nood)hulp en opvang, het bewaken van welzijn en het bevorderen van een diervriendelijke samenleving. Dierenasiel De Kuipershoek is hier onderdeel van. Dieren worden ook beschermd door wetten die worden gehandhaafd door de politie en gemeentelijke handhavers. De gemeente heeft bovendien een belangrijke rol in het beschermen van dieren in de openbare ruimte.
De gemeente hecht zoveel waarde aan dierenwelzijn dat ze meer doet dan de wettelijke verplichtingen. In de Nota Dierenwelzijn, die in 2024 is vastgesteld, staan de extra taken. Een van de belangrijkste doelen is het verantwoord omgaan met hondenbezit en voorlichting. Bijvoorbeeld door bijtincidenten te voorkomen door mensen bewust te maken van wat belangrijk is bij de aanschaf van een hond.
Landelijke wetgeving rond dierenwelzijn
De Wet Dieren vormt de basis voor regels rond gehouden dieren. In deze wet staat de wezenlijke waarde van het dier centraal. Dieren hebben eigenwaarde en gevoelens, en dierenwelzijn draait om de kwaliteit van hun leven. De wet bewaakt hun welzijn en gezondheid.
De Omgevingswet beschermt de natuur, met regels die onder andere de oude Wet Natuurbescherming bevatten. Verschillende plant- en diersoorten zorgen ervoor dat de natuur veerkrachtig blijft. Kwetsbare soorten zoals vleermuizen, gierzwaluwen en steenuilen krijgen extra bescherming. In een dichtbevolkt land als Nederland is natuurbescherming belangrijk, en dat is geregeld in de Omgevingswet.
Groenbeheer
Bij het beheer van de openbare ruimte houdt de gemeente rekening met diersoorten. Dit gebeurt volgens gedragscodes van de Wet Natuurbescherming, om verstoring te voorkomen. In Apeldoorn worden bijvoorbeeld geen bomen gekapt tijdens het broedseizoen. Wegbermen worden ecologisch beheerd, zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen, en er wordt selectief gemaaid. Dit zorgt voor een bloemrijk landschap en biedt een leefgebied voor bijen, insecten en kleine zoogdieren.
Plaagdieren
Wilde dieren, zoals ratten en muizen, hebben een rol in de natuur. Maar ze kunnen soms ongewenste situaties veroorzaken. Ratten vormen een gezondheidsrisico, dus het bestrijden van ratten in de openbare ruimte is een taak van de gemeente. Het is ook belangrijk om afval te vermijden, zodat het aantal ratten niet toeneemt.
- Bij ratten of muizen in de openbare ruimte kunt u Circulus bellen: 0900-9552.
Wespen zijn nuttig, maar wespennesten worden alleen aangepakt als ze gevaarlijk zijn voor mensen. Vaak kan dit zonder de dieren te doden.
- Meer informatie over wespen.
Voorlichting en communicatie
We werken samen met verschillende organisaties om gerichte voorlichting te geven over dierenwelzijn in Apeldoorn. Dit krijgt in 2025 en daarna verder vorm, onder andere in samenwerking met de Dierenbescherming en kinderboerderijen.
Informatie over huisdieren:
- Informatie over uitlaatplaatsen voor honden en regels.
- Welk huisdier past bij jou?
- Hulp nodig bij de verzorging van huisdieren? Bel de Dierenbescherming: 088-8113000.
- Dierenvoedselbank Apeldoorn
Informatie over wilde dieren:
144 Red een dier
Vermoedt u dierenmishandeling of ziet u een dier in nood? Bel dan 144. Dit meldnummer is 24 uur per dag bereikbaar. Is 144 niet bereikbaar? Bel dan de politie op 0900-8844, of bij spoed 112.
Het team achter 144 werkt samen met de Dierenbescherming, team Preventie, Toezicht en Handhaving van de gemeente, de politie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, zodat dieren snel geholpen worden.
Bel 144 bij:
- Dierenmishandeling: opzettelijke pijn of verwonding van een dier.
- Verwaarloosde dieren: onvoldoende voeding, water, medische zorg, of slecht onderhoud van vacht, nagels of tanden.
- Slechte huisvesting: bijvoorbeeld een hond in een veel te klein hok.
Andere meldingen:
- Vermiste of gevonden huisdieren: Amivedi, tel. 0900-2648334.
- Gevonden dode huisdieren: dierenambulance Overgelder, tel. 0900-9991999.
- Dood groot wild: bel de politie op 0900-8844.
Meer informatie over gevonden dode dieren.