Hoe bevalt uw leven in Apeldoorn?
Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Hoe bevalt uw leven in Apeldoorn?

Daar zijn wij als gemeente Apeldoorn erg benieuwd naar! Wat vindt u bijvoorbeeld van de verkeersveiligheid in uw buurt? En zijn er genoeg speelplekken?

De buurtbelever

Hoe bevalt uw leven in Apeldoorn? Daar zijn wij als gemeente Apeldoorn erg benieuwd naar! Wat vindt u bijvoorbeeld van de verkeersveiligheid in uw buurt? En zijn er genoeg speelplekken? Vul de online vragenlijst in en geef uw mening. Zo kunnen wij beter aan de slag om uw buurt of dorp een nog fijnere plek te maken!

Hoe we dit doen? Bijvoorbeeld door het opstellen van een vitaliteitsagenda met de bewoners van uw buurt of dorp. De resultaten worden eind 2024 op deze pagina bekend gemaakt.

Maak kans op een VVV-cadeaubon ter waarde van €30,00

Onder de deelnemers van de Buurtbelever vragenlijst verloten we een aantal VVV-cadeaubonnen ter waarde van € 30,-. Wilt u kans maken? Laat dan uw contactgegevens achter aan het einde van de vragenlijst. Deze informatie wordt niet gekoppeld aan uw antwoorden in de vragenlijst. De winnaars ontvangen persoonlijk bericht.

Animatie BuurtBelever.

Wat levert de Buurtbelever op?

De Buurtbelever is een grootschalig onderzoek naar de leefbaarheid in de verschillende buurten en dorpen van Apeldoorn. Thema’s die in de Buurtbelever aan bod komen zijn bijvoorbeeld wonen, gezondheid, veiligheid, verkeer, duurzaamheid en de sociale leefomgeving. De resultaten van het onderzoek gebruiken we voor het maken van nieuw beleid.

In een aantal gebieden heeft dit al geleid tot het maken van een vitaliteitsagenda in overleg met de bewoners. Hierin staan plannen en actiepunten voor de verbetering van een buurt of dorp in de komende 10 jaar. Benieuwd hoe een vitaliteitsagenda eruit ziet? Kijk dan op de vitaliteitsagenda pagina.

Buurtbelever 2020 en 2022

Het Buurtbelever onderzoek vindt nu voor de derde keer plaats in de gemeente Apeldoorn. Het eerste onderzoek vond plaats in 2020 en het tweede in 2022. Beide jaren hebben enorm veel inwoners meegedaan. Daardoor hebben we veel informatie kunnen ophalen over de leefbaarheid op verschillende plekken in de gemeente Apeldoorn.

Benieuwd naar de eerdere resultaten?

Met deze online tool kunt u de resultaten voor uw buurt of dorp bekijken.  

Daarnaast waren er verschillende algemene bevindingen. Hieronder staat een selectie.

Bevindingen 2020

  • De Apeldoorner is tevreden over zijn of haar woonomgeving (7,9), maar ziet dit in de laatste jaren achteruitgaan.
  • De waardering voor verkeersveiligheid is enorm gegroeid; van een 5,5 in 2009 naar een 7,1 in 2020.
  • Het merendeel (89%) van de inwoners voelt zich medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid in zijn of haar buurt. Het is dan ook niet zo gek dat Apeldoorners erg sociaal betrokken zijn, o.a. in de vorm van mantelzorg, vrijwilligerswerk of andere manieren die bijdragen aan het welzijn van een ander.
  • Wat betreft lokale democratie valt er veel winst te behalen op het gebied van informeren. “Inwoners willen meer betrokkenheid”. Inwoners willen met name beter worden geïnformeerd.
  • We fietsen steeds meer en dus dient er meer aandacht uit te gaan naar de veiligheid en het veiligheidsgevoel van fietsers. Deze is nog relatief laag.
  • In vergelijking tot Nederland en andere gemeenten scoren we goed op gezondheid en leefstijl. Echter zien we dat ook hier nog veel winst op valt te behalen, o.a. op het eenzaamheidsgevoel.

Bevindingen 2022

Hieronder een aantal opvallende uitkomsten op een rij. Daarbij moet de kanttekening worden gemaakt dat de meting in 2020 tijdens de Covid19-periode heeft plaatsgevonden, dat een verschil in uitkomsten kan verklaren.

  • Zowel in het stedelijk (7,8) als landelijk gebied (8,3) oordelen Apeldoorners positief over het wonen in de buurt of het dorp;
  • Inwoners van Apeldoorn zijn tevreden over de kwaliteit en aanwezigheid van de meeste voorzieningen in hun buurt;
  • Zowel in de stad als in de dorpen zijn inwoners ruim tevreden over de groenplekken en beweegmogelijkheden in de omgeving, zoals parken en bermen of plekken om te fietsen, wandelen of skeeleren;
  • De aanwezigheid van zorgvoorzieningen, zoals een huisarts, scoort zowel in de stad als in de dorpen een voldoende. In de stad is men hier meer tevreden over. Hetzelfde geldt voor sportvoorzieningen;
  • Als het gaat om de verkeersveiligheid in de buurt of het dorp krijgt de gemeente over het algemeen een cijfer rond de 7. De veiligheid voor wandelaars wordt over het algemeen iets beter gevonden dan voor fietsers;
  • Het oordeel over de bereikbaarheid van de buurt of het dorp met het openbaar vervoer in het stedelijk gebied is flink gedaald, van een 7,6 in 2020 naar 6,7 in 2022;
  • De waardering voor bereikbaarheid met de auto, de fiets of lopend is tussen 2020 en 2022 licht gedaald, maar blijft rond een 8;
  • Het gevoel van onveiligheid 's avonds of ’s nachts is in 2022 ten opzichte van 2020 toegenomen.

Bevindingen 2024

De uitkomsten van 2024 plaatsen we hier begin december.

Uw Reactie
Uw Reactie