Hoe bevalt uw leven in Apeldoorn?
Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Hoe bevalt uw leven in Apeldoorn?

Daar zijn wij als gemeente Apeldoorn erg benieuwd naar! Daarom verspreiden wij elke twee jaar de Buurtbelever vragenlijst per brief en ook online. 

De Buurtbelever

In oktober 2024 heeft de gemeente Apeldoorn voor de derde keer de Buurtbelever vragenlijst verspreid. Dit is een groot onderzoek naar hoe inwoners hun buurt of dorp ervaren. Ongeveer 35.000 inwoners hebben een uitnodiging gekregen om de enquête digitaal of op papier in te vullen. Ook hebben we via social media inwoners gevraagd om mee te doen. Dit heeft geleid tot veel reacties: maar liefst 8.656 inwoners hebben de enquête ingevuld. Dit is 20% meer dan in 2022.

 In de enquête kwamen verschillende onderwerpen aan bod:

  • Wonen en leefomgeving: bijvoorbeeld verkeersveiligheid, speelplekken en groen in de buurt.
  • Voorzieningen en cultuur: bijvoorbeeld sportlocaties en activiteiten in de buurt.
  • Gezondheid en beweging: bijvoorbeeld sporten en de beschikbaarheid van zorg.
  • Sociaal contact: bijvoorbeeld samenhorigheid in de buurt en eenzaamheid.
  • Veiligheid en overlast: bijvoorbeeld geluidsoverlast en (gevoel van) veiligheid.

  • Onze inwoners oordelen positief over het wonen in hun buurt of dorp: voor ‘prettig wonen in de buurt’ geven inwoners gemiddeld het rapportcijfer 7,6.
  •  Inwoners van Apeldoorn zijn tevreden tot zeer tevreden over de kwaliteit en aanwezigheid van de voorzieningen in hun buurt. Zo geeft men gemiddeld een 7 voor de winkels, een 7,3 voor zorgvoorzieningen, een 7,8 voor de groenvoorzieningen en een 8 voor beweegmogelijkheden in de buitenruimte. Het sociaal aanbod krijgt gemiddeld een 6. Bij dit laatste punt speelt vermoedelijk de onbekendheid mee: de helft van de respondenten geeft aan geen reden te hebben om een ontmoetingsplek te bezoeken.
  • Van de inwoners geeft 77% aan prima of erg goed contact te hebben met de buren. 4% heeft (erg) slecht contact.
  • Het belangrijkste onderwerp dat moet worden aangepakt is volgens 58% van de inwoners ‘verkeer en vervoer’. Veiligheid’ staat met 47% op de tweede plek. In 2022 werd verkeer en vervoer nog aangeduid als ‘mobiliteit’ en vond 28% van de inwoners dit het belangrijkste onderwerp. Dat niet iedereen een goed beeld had bij de term mobiliteit speelt hierbij waarschijnlijk een rol.
  • 33% van de inwoners heeft de afgelopen 2 jaar mantelzorg gegeven en 38% zet zich in als vrijwilliger.
  • Het onveiligheidsgevoel in de eigen buurt/het eigen dorp overdag en ’s nachts laat een dalende trend zien. 10% van de inwoners voelt zich ’s nachts vaak onveilig (was 5%). Overdag is dit 4% (was 1%). 77% voelt zich overdag zelden tot nooit onveilig en 59% voelt zich ’s nachts zelden of nooit onveilig.
  • Meer mensen geven aan overlast te ervaren dan in 2022. Van de inwoners geeft nu 22% (was 18%) aan redelijk wat overlast te ervaren en 12% (was 7%) veel tot erg veel overlast. De grootste groep is nog altijd de groep die aangeeft weinig tot geen overlast te ervaren. 65% van de inwoners geeft dat nu aan, was in 2022 75%.
  • Voor de duurzaamheid van de eigen woning geven inwoners een 7,2.
  • Apeldoorn scoort goed als het gaat om de waardering voor bereikbaarheid van buurt of dorp met de auto, de fiets of lopend. Dit rapportcijfer ligt gemiddeld rond de 8.
  • Het oordeel over de bereikbaarheid van de buurt of het dorp met het openbaar vervoer (OV) is net als in 2022 een stuk lager en krijgt over heel Apeldoorn gemiddeld een 6,4.
  • 13% van de inwoners is van plan de komende 2 jaar te verhuizen.
  • Op de vraag hoe inwoners oordelen over de ontwikkeling van hun buurt geeft bijna de helft (49%) aan dat zij hetzelfde oordelen over hun buurt als 2 jaar geleden. 10% vindt dat hun buurt er op vooruit gegaan is en 34% vindt dat hun buurt erop achteruit gegaan is. (Percentages 2022: situatie gelijk gebleven 56%, buurt vooruit gegaan 12% en buurt achteruit gegaan 25%).
  • In 2024 gaven meer inwoners aan stress te ervaren (van 55% in 2022 naar 65% in 2024). Werk is de belangrijkste oorzaak van stress. Uit recent landelijk onderzoek blijkt tegelijkertijd dat (fors) stijgende stresscijfers een landelijk beeld zijn, en de stijging in Apeldoorn relatief licht is ten opzichte van andere steden (bron: Gezonde Stad Index van Arcadis).  

Het onderzoek is gedaan met een grote steekproef, waarbij zowel inwoners van de stad als de dorpen per brief zijn benaderd om mee te doen. Via social media konden ook andere inwoners hun mening geven. Alle antwoorden zijn verwerkt en gewogen om een goed beeld te krijgen van de hele gemeente.

De resultaten van de Buurtbelever helpen de gemeente om betere keuzes te maken. Zo kunnen we bijvoorbeeld:

  • Vitaliteitsagenda’s maken samen met bewoners. Hierin staan plannen om buurten en dorpen in de komende 10 jaar te verbeteren.
  • Nieuwe ideeën uitwerken voor het Volkshuisvestingskader, dat gaat over wonen en leefbaarheid in de gemeente.

Animatie BuurtBelever.

Uw Reactie
Uw Reactie