Vergadering 16 mei (ingelast)

Openbare Notulen van de ingelaste vergadering van Burgemeester en Wethouders gemeente Apeldoorn van 16 mei 2024

Aanwezig

A.J.M. Heerts, burgemeester
N.G. Derks, wethouder
P.C.J. Messerschmidt, wethouder
D.S. Huizer, wethouder
H. van den Berge, wethouder
S. Biharie, wethouder
A.J. Prins, wethouder
M. Wenzkowski, wethouder
S. de Bruin, gemeentesecretaris
M. van Loenen, bestuursadviseur, notulist

Afwezig

-

TER BESPREKING

Naar aanleiding van het navolgende collegebesluit van 14 mei 2024

  1. Verkenning COA-noodopvang op Rijksgronden in Uddel

Voorstel van de afdeling Beleid Maatschappelijke ontwikkeling:

  1. Kennisnemen van de brief van de demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 8 mei 2024 (ontvangen op 13 mei 2024) betreffende “Inzet Defensieterrein binnen gemeente Apeldoorn t.b.v. opvangopgave asiel”;
  2. In afwachting van de uitkomst van de nadere verkenning door COA gehoor geven aan het dringende verzoek als geformuleerd in de brief onder ad. 1;
  3. Kennisnemen van de conceptbrief aan omwonenden;
  4. Vaststellen van raadsbrief 31 Asiel & Oekraine opvang;
  5. Raadsbrief 31 aanbieden aan de gemeenteraad.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel, met dien verstande dat redactionele wijzigingen worden aangebracht.

hebben de burgemeester en wethouder Van den Berge verslag gedaan van hun gezamenlijk bezoek met J. van der Tak, burgemeester van Barneveld, op 15 mei 2024 aan de Dorpsraad Uddel, Plaatselijk Belang Garderen en de ondernemersvereniging uit beide dorpen en het bezoek aan de eigenaren van camping Meerveld.

Uit dit bezoek is na overleg tussen de burgemeester van Apeldoorn en de burgemeester van Barneveld de conclusie getrokken dat de voorgestelde omvang van de opvangplekken te veel gevraagd is.

Besluit: Het college besluit, afwegende het belang van het leveren van een bijdrage aan het oplossen van landelijke opvangproblematiek en het belang van de omgeving van de beoogde (en nog te onderzoeken) locatie, dat het gehoor aan het dringende verzoek van de demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, ten aanzien van het aantal opvangplekken wordt gemaximeerd op 500. Hierbij speelt ook de omvang de dorpen in relatie tot de capaciteit van voorzieningen een rol.

Dit betekent dat de verkenning door het COA, of er op een stuk grond van Defensie in Nieuw-Milligen tijdelijk asielzoekers opgevangen kunnen worden in het kader van noodopvang voor een periode van 1 jaar met een mogelijke verlenging van nogmaals 1 jaar, ziet op het aantal van maximaal 500 mensen.

Vastgesteld op 16 mei 2024.

 

de secretaris,

S. de Bruin

 

de burgemeester,

A.J.M. Heerts

 

 

 

 

 

Uw Reactie
Uw Reactie