Preventie- en Handhavingsplan alcohol jongeren
Het alcoholgebruik onder jongeren neemt iets toe. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van de GGD. Voor jongeren is het extra gevaarlijk om alcohol te drinken. Jongeren hebben bij het drinken van een gelijk aantal glazen alcohol een hoger alcoholpromillage dan volwassenen. Ze zijn kleiner en lichter. Deze leeftijdsgroep heeft minder lichaamsvocht waarover de alcohol zich verdeelt. Hierdoor lopen zij al bij minder glazen een groter risico. Denk bijvoorbeeld aan onveilige of ongewenste seks, verkeersongelukken en agressief gedrag.
Effect van alcohol op gezondheid en hersenen van jongeren
Op het gebied van gezondheid kunnen er problemen ontstaan. Door veel drinken kan het hart, de lever en de maag beschadigd raken. Alcohol verstoort daarnaast de ontwikkeling van de hersenen. Dit kan van invloed zijn op het karakter en het gedrag van jongeren. Jongeren die op vroege leeftijd drinken, lopen op latere leeftijd een risico op het ontwikkelen van een alcoholprobleem.
Jongeren beschermen tegen schadelijke effecten van alcohol
Gemeente Apeldoorn wil jongeren beschermen tegen de schadelijke effecten van alcohol op de gezondheid en de veiligheid. Elke jongere heeft het recht om gezond en veilig op te groeien. De gemeente heeft daarom wettelijk verplichte Preventie-en Handhavingsplan Alcohol (verder PenH-plan).
Het Preventie-en Handhavingsplan Alcohol
Dit is de nieuwe versie van het PenH-plan. Dit PenH-plan gaat over jongeren en jongvolwassenen van 14 tot 18 jaar. Het heeft een looptijd van 4 jaar (2024 – 2027). Er is een relatie met ander gemeentelijk beleid zoals handhaving van de Alcoholwet.
Bekijk het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol (pdf, 1 MB)