Duurzame warmte voor onze toekomst
Ons doel is dat we in 2050 alle energie die wij in Apeldoorn gebruiken, lokaal opwekken. Energieneutraal dus. Daarom gaan we zoveel mogelijk energie besparen en duurzame energie opwekken. Ook gaan we woningen en gebouwen op een andere manier verwarmen en we gaan elektrisch koken.
Nu gebruiken veel woningen en gebouwen nog aardgas. Dit is een fossiele brandstof, er komt CO₂ vrij als je het verbrandt en dat de voorraad op kan raken. De overstap naar duurzame warmte – de warmtetransitie – is dus nodig en belangrijk. Een stap hiervoor is het maken van een Transitievisie Warmte. Dit doen alle gemeentes in Nederland.
Aanpak
De Transitievisie Warmte (pdf, 5 Mb) vertelt hoe wij de overgang – de ‘transitie’ – naar duurzaam verwarmen in grote lijnen voor ons zien. Dit is geschreven met partners (de Woonmensen, Ons Huis, De Goede Woning, Mooiland, Veluwonen, Liander, deA) en met inwoners. We schetsen in vogelvlucht de route tot 2050. En we beschrijven al duidelijk hoe we de eerste 10 jaar aan de slag gaan. Het is een grote opdracht en het biedt kansen. Zoals kans op extra banen, innovatie en mogelijkheden voor opleidingen. Het is een kans om het wonen en werken in onze buurten prettiger en comfortabeler te maken. We hebben veel werk te verzetten.
Apeldoorn telt 72.000 woningen en 9.200 gebouwen. Een aantal buurten wordt al duurzaam verwarmd, zoals Zuidbroek en Groot Zonnehoeve. De meeste dus nog niet. Gelukkig zien we dat de warmtevraag – dat is de hoeveelheid energie die nodig is voor deze gebouwen – de afgelopen jaren is gedaald. Dat komt omdat we woningen steeds beter isoleren. Isolatie is dan ook een belangrijk onderdeel in ons plan van aanpak.
We gaan voor elke buurt mogelijke oplossingen onderzoeken. De ene keer is dat een oplossing voor een woning, zoals een warmtepomp. De andere keer is het een oplossing voor de hele buurt, bijvoorbeeld een warmtenet. Voor nieuwbouw maken we aparte afspraken.