Misschien kunt u iemand anders blij maken met uw stenen. Tip: zet uw klinkers of tegels op Marktplaats. Lukt dat niet, dan halen wij de stenen bij u op. Deze stenen kunnen worden gebruikt om gaten in straten en stoepen te vullen, of ze worden in kleine stukjes gebroken om er nieuwe betonstenen van te maken. Op deze manier verminderen we het gebruik van grondstoffen en beperken we de uitstoot van broeikasgassen.
- De Tegeltaxi haalt alléén tegels op. Overig materiaal zoals houten vlonders, grind, puin of groenafval nemen we niet mee.
- U vervangt uw oude tegels niet voor nieuwe. U maakt een voor en na foto. Deze foto’s mailt u naar operatiesteenbreek@apeldoorn.nl.
- Bied uw tegels aan op een plek waar onze vrachtwagen met grijper er makkelijk bij kan. De kraan heeft een bereik van ongeveer 5 meter. Stapel ze op in uw voortuin, op de oprit of op straat. Let er wel goed op dat uw tegels niemand in de weg staan.
- Uw tegels staan vóór 07:00 uur ’s ochtends klaar op de dag dat we bij u langskomen.
Aanmelden voor de volgende Tegeltaxi kan vanaf februari 2025.
Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Dit kan wateroverlast en hittestress veroorzaken. Dit komt doordat onze omgeving voor een groot deel uit steen bestaat. Al die stenen verkoelen niet als het erg warm is, en laten geen water door als het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of kelders inlopen. Meer groen helpt hier tegen.
Zak erin!
Als regenwater op beplante grond valt in plaats van op tegels, zakt het de grond in en hoeft het riool het niet af te voeren. Dit vermindert wateroverlast. Planten en bomen helpen ook uw tuin of terras af te koelen in hete periodes. Om wateroverlast te voorkomen heeft de gemeente ook een subsidie voor het afkoppelen van regenwater. Op deze pagina over de afkoppelsubsidie, leest u daar meer over.
NK Tegelwippen
Misschien heeft u al eens iets in de media voorbij zien komen over het NK Tegelwippen. Tijdens het NK Tegelwippen vervangen veel gemeentes in Nederland tegels door groen. Dit om wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. U kunt Apeldoorn vooruit helpen in landelijke klassement door uw verwijderde tegels op te geven via de website NK tegelwippen. Dit is geen voorwaarde om gebruik te maken van de Tegeltaxi.