De Horsten
Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
De Horsten

Apeldoorn wil een gemeente zijn waar het fijn wonen, werken en recreëren is. Daarom investeren we in de leefbaarheid van onze buurten en dorpen. In De Horsten zijn we met inwoners en organisaties in gesprek gegaan: wat gaat goed, wat kan beter? We hebben ook onderzoek gedaan. Met de uitkomst is een plan gemaakt om de wijk te verbeteren.

Vitaliteitsagenda de Horsten

Begin jaren zeventig ging de bouw van De Maten van start. Een van de eerste delen was De Horsten. Het is een buurt met veel eengezinswoningen. Ze staan vooral in rijtjes, op woonerven. Net als de rest van De Maten is het een groene buurt. Er zijn ook veel fiets- en wandelpaden. De buurt telt ongeveer 2900 mensen, jong en oud door elkaar.

Wonen en gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat De Horsten heel gemiddeld scoort als je de buurt vergelijkt met andere delen van Apeldoorn. Veel bewoners wonen met plezier in de wijk. Ze geven er een rapportcijfer van 7,9 voor. Mensen wonen hier vaak al lang. De meeste inwoners zijn redelijk of goed gezond. En het geluksgevoel krijgt gemiddeld een 8.

Activiteiten en voorzieningen

In De Horsten zijn veel voorzieningen om de hoek, zoals winkels, scholen en het station. De buurt heeft ook een actieve buurtraad. Die organiseert allerlei activiteiten. Bijvoorbeeld de Buitenspeeldag en het voetbaltoernooi op Koningsdag. De raad werkt ook mee aan de wijkkrant.

Punten van zorg

Tegelijk zijn er aandachtspunten. Het inkomen in De Horsten is lager dan gemiddeld in Apeldoorn. En het aantal mensen met een uitkering is iets hoger dan gemiddeld. De wijk telt best een aantal kwetsbare inwoners. Er is ook een deel dat zich echt eenzaam voelt. Het (buurt)contact kan dan ook beter. En er zijn weinig voorzieningen voor jongeren.

Opknapbeurt

Tot slot: De Horsten is zo’n vijftig jaar oud. De buurt kan wel een opknapbeurt gebruiken. Daar zijn we dan ook al mee gestart. Als we de wijk onder handen nemen, kijken we meteen of we andere punten kunnen oppakken. Kunnen we bijvoorbeeld zorgen dat je elkaar makkelijker buiten ontmoet? Dat de wijk duurzamer, groener en veiliger wordt? Samen met de buurt kijken we wat nodig is. Op de volgende pagina’s staan de punten waar we mee aan de slag gaan.

Agenda

De komende tijd* krijgen zes punten extra aandacht. Allereerst de identiteit van de wijk: hoe kunnen we de mooie kanten van de buurt versterken? We werken ook aan de openbare ruimte: straten, stoepen en het groen. Samen proberen we de sociale omgeving te verbeteren, zodat iedereen zich thuis voelt. Veiligheid staat op de agenda, bijvoorbeeld de aanpak van hardrijders. We kijken naar mobiliteit en voorzieningen, zoals deelauto’s en winkels. En samen met de buurt werken we aan duurzaamheid.
* Sommige actiepunten zijn inmiddels uitgevoerd.

 

Doel

Actie/Aandachtspunt

Wie

Mooie groene plekken in de wijk

Een deel van het groen in de wijk is aan het einde van z’n levensduur. We controleren het groen en vervangen het zo nodig. Dat gebeurt in stappen. Verder betrekken we bewoners bij het onderhoud. En mensen die afval ruimen, ondersteunen we met advies en materialen.

Gemeente, bewoners, Ons Huis, buurtraad, Stimenz, Heel Apeldoorn Rein, Zero Waste Apeldoorn

Mensen weten Samen055 te vinden

Via Samen055 werken verschillende organisaties samen om inwoners van Apeldoorn te ondersteunen. We laten bewoners weten wat er allemaal is.

Samen055, gemeente, buurtraad

Meer contact tussen bewoners

Met z’n allen doen we ons best om het contact tussen bewoners te verbeteren. Gelukkig gebeurt er al veel, zoals burenhulp en de Buitenspeeldag. We laten mensen weten wat er is. En we bouwen de activiteiten verder uit.

Buurtraad/-team, gemeente, bewoners, scholen, woning-corporaties, Stimenz, Don Bosco, Huis van Ontmoeting

Minder eenzaamheid en armoede

We steunen ideeën om eenzaamheid in de buurt te verminderen. We kijken ook wat we kunnen betekenen voor inwoners die niet genoeg geld hebben voor de minimaal nodige spullen en voorzieningen.

Samen055, bewoners, buurtteam

Alternatief voor de brievenbus

Sommige bewoners vinden het lastig dat er steeds minder brievenbussen zijn. We kijken of er een oplossing voor is.

Samen055, gemeente,

gezondheidsinstellingen

Digitaal handige inwoners

We helpen bewoners bij het omgaan met bijvoorbeeld computers, websites en DigiD.

Samen055, Digicoach, CODA, Huis van Ontmoeting

Veilige wijk

Waar dat nodig of wenselijk is, kijken we naar betere verlichting. We controleren op hardrijden en foutparkeren. En we geven informatie over verkeersregels en gebruik van huurscooters.

Gemeente, politie, buurtraad

Minder overlast

van jongeren

We blijven eraan werken om overlast van jongeren in de wijk te beperken. Daarbij kijken we ook gericht naar jonge tieners.

Gemeente, politie, Samen055, Stimenz

Minder overlast

bij scholen

Het brengen en halen van schoolkinderen met de auto zorgt voor overlast. We stimuleren mensen om de fiets te pakken.

Scholen, gemeente, politie

Meer energie besparen

We geven tips om energie te besparen. En we stimuleren het isoleren van woningen. We laten ook weten welke regelingen er zijn voor mensen die de energiekosten niet kunnen betalen.

Gemeente, Energiepunt

 

Doel

Actie/Aandachtspunt

Wie

Betrokken buurt

Er komt een (WhatsApp-)groep met contactpersonen uit alle hofjes. Zo houden we de buurt op de hoogte van activiteiten.

Buurtraad

Een opgeknapte wijk

De Horsten verdient een opknapbeurt. Sommige straten en fietspaden zijn niet goed meer. En sommige speeltuintjes zijn verouderd. We kijken met bewoners wat er aan vernieuwing nodig is. Als we deze zaken aanpakken, verbeteren we meteen ook het groen. En we sluiten aan op het werk dat er moet gebeuren als de wijk van het gas af gaat.

Gemeente, buurtraad, Stimenz, bewoners

Ontmoetingsplekken

Als inwoners ideeën hebben voor het maken of verbeteren van ontmoetingsplekken, kijken we samen hoe we dit kunnen oppakken. We nemen dit mee in de revitaliseringstrajecten.

Gemeente, bewoners

Buurthuiskamer

in de wijk

Een centrale ontmoetingsplek in de wijk kan helpen in het buurtcontact. We onderzoeken of er een buurthuiskamer kan komen, of een andere centrale plek.

Gemeente, Samen055, woningcorporaties, bewoners

Meer variatie in bewoners van de huurwoningen

Op sommige plekken in de wijk wonen veel kwetsbare mensen dicht bij elkaar. We kijken of we dit kunnen veranderen. En ook: hoe we deze mensen zo goed mogelijk kunnen steunen.

Gemeente, woningcorporaties, Samen055, Stimenz

Minder overlast

van hondenpoep

Om overlast van hondenpoep te beperken, willen we meer controleren. We kijken of er extra prullenbakken nodig zijn.

Bewoners, gemeente

Passend openbaar vervoer

Voor sommige bewoners is het een probleem dat bushaltes verdwijnen. We overleggen hierover met de provincie.

Gemeente, provincie

Plan voor de energietransitie

We streven ernaar om delen van De Maten in 2030 aardgasvrij te hebben. Samen met de wijk maken we hiervoor een plan. We kijken ook hoe bewoners hun huis duurzamer kunnen maken. Op de lange termijn komt er waarschijnlijk één warmtevoorziening voor de hele wijk.

Gemeente, burgerinitiatief De Energieke Maten, bewoners, VvE’s, woningcorporaties, Liander

Genoeg laadpalen

We onderzoeken of er meer laadpalen nodig zijn.

Gemeente, bewoners, markt

 

Doel

Actie/Aandachtspunt

Wie

Karakter van de

buurt versterken

We willen de verschillende woonerven in de wijk meer tot ‘buurtjes’ maken. Bijvoorbeeld door ‘buurtpleintjes’ met groen of een ander herkenningspunt. Dat kan meehelpen om het contact tussen buren te verbeteren.

Gemeente, Ons Huis, woningcorporaties, Samen055, Stimenz, buurtraad

Activiteiten

in het groen

De groene plekken in de wijk zijn heel geschikt voor ontmoeting. We willen hier meer activiteiten organiseren.

Stimenz, Samen055, bewoners

Behoud van

winkels en andere voorzieningen

De Horsten heeft verschillende winkels en sociale voorzieningen. We doen ons best om dat zo te houden.

Woningcorporaties, Samen055, gemeente, bewoners, ondernemers

Meer deelauto’s

We streven naar meer deelauto’s in de buurt.

Gemeente, bewoners, markt

Vitaliteitsagenda's

Als gemeente willen we dat onze inwoners met veel plezier in hun buurt wonen en dit in de toekomst blijven doen. Daarom betrekken we hen zo vroeg mogelijk als we (beleids)plannen maken. Samen willen we tot plannen komen waar iedereen baat bij heeft.

Meer informatie

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de vitaliteitsagenda?

Neem contact op met ons

Meer vitaliteitsagenda's

Uw Reactie
Uw Reactie