Vitaliteitsagenda de Horsten
Begin jaren zeventig ging de bouw van De Maten van start. Een van de eerste delen was De Horsten. Het is een buurt met veel eengezinswoningen. Ze staan vooral in rijtjes, op woonerven. Net als de rest van De Maten is het een groene buurt. Er zijn ook veel fiets- en wandelpaden. De buurt telt ongeveer 2900 mensen, jong en oud door elkaar.
Wonen en gezondheid
Uit onderzoek blijkt dat De Horsten heel gemiddeld scoort als je de buurt vergelijkt met andere delen van Apeldoorn. Veel bewoners wonen met plezier in de wijk. Ze geven er een rapportcijfer van 7,9 voor. Mensen wonen hier vaak al lang. De meeste inwoners zijn redelijk of goed gezond. En het geluksgevoel krijgt gemiddeld een 8.
Activiteiten en voorzieningen
In De Horsten zijn veel voorzieningen om de hoek, zoals winkels, scholen en het station. De buurt heeft ook een actieve buurtraad. Die organiseert allerlei activiteiten. Bijvoorbeeld de Buitenspeeldag en het voetbaltoernooi op Koningsdag. De raad werkt ook mee aan de wijkkrant.
Punten van zorg
Tegelijk zijn er aandachtspunten. Het inkomen in De Horsten is lager dan gemiddeld in Apeldoorn. En het aantal mensen met een uitkering is iets hoger dan gemiddeld. De wijk telt best een aantal kwetsbare inwoners. Er is ook een deel dat zich echt eenzaam voelt. Het (buurt)contact kan dan ook beter. En er zijn weinig voorzieningen voor jongeren.
Opknapbeurt
Tot slot: De Horsten is zo’n vijftig jaar oud. De buurt kan wel een opknapbeurt gebruiken. Daar zijn we dan ook al mee gestart. Als we de wijk onder handen nemen, kijken we meteen of we andere punten kunnen oppakken. Kunnen we bijvoorbeeld zorgen dat je elkaar makkelijker buiten ontmoet? Dat de wijk duurzamer, groener en veiliger wordt? Samen met de buurt kijken we wat nodig is. Op de volgende pagina’s staan de punten waar we mee aan de slag gaan.
Agenda
De komende tijd* krijgen zes punten extra aandacht. Allereerst de identiteit van de wijk: hoe kunnen we de mooie kanten van de buurt versterken? We werken ook aan de openbare ruimte: straten, stoepen en het groen. Samen proberen we de sociale omgeving te verbeteren, zodat iedereen zich thuis voelt. Veiligheid staat op de agenda, bijvoorbeeld de aanpak van hardrijders. We kijken naar mobiliteit en voorzieningen, zoals deelauto’s en winkels. En samen met de buurt werken we aan duurzaamheid.
* Sommige actiepunten zijn inmiddels uitgevoerd.