Fotograaf: Rob Voss

Vitaliteitsagenda Anklaar

Apeldoorn wil een gemeente zijn waar het fijn wonen, werken en recreëren is. Daarom bouwen we aan de leefbaarheid van onze buurten en dorpen. In Anklaar zijn we met inwoners en organisaties in gesprek gegaan: wat gaat goed, wat kan beter? We hebben ook onderzoek gedaan. Met de uitkomst is een plan gemaakt om de wijk vitaal te houden

Anklaar ligt in het noordoosten van Apeldoorn. De wijk is in de loop van de jaren zestig gebouwd. Het is een mix van appartementen en rijtjeswoningen. Ongeveer de helft daarvan is een huurwoning. Er wonen iets meer dan 4.400 mensen. De samenstelling is vergelijkbaar met andere Apeldoornse wijken.

Tevreden wonen

Bewoners zijn gemiddeld redelijk tevreden over het wonen in Anklaar. Een positief punt is dat veel woningen behoorlijk ruim zijn. Het is ook handig dat er een mooi winkelcentrum in de wijk zit. Scholen, sport en gezondheidszorg zijn om de hoek. En veel buren hebben goed contact met elkaar.

Weinig activiteiten

Inwoners vinden het wel jammer dat er weinig activiteiten in Anklaar zijn. Een deel wil daar best zelf de schouders onder zetten. Ook ervaren bewoners soms overlast door verkeer, geluid of drugsgebruik.

Kwetsbare inwoners

Een punt van zorg is dat het aantal kwetsbare inwoners groeit. Dat speelt vooral in het zuidwesten van de wijk. Een deel van de bewoners heeft moeite om rond te komen. Er spelen ook andere problemen, bijvoorbeeld rond gezondheid. Dat zijn zaken die extra aandacht vragen.

In ontwikkeling

Tegelijk gebeurt er veel moois in Anklaar. De wijk is volop in ontwikkeling. In de afgelopen jaren hebben verschillende delen een grote opknapbeurt gehad. Zo zijn vijf van de zes galerijflats gesloopt. Ze hebben plaatsgemaakt voor nieuwbouw: appartementen en eengezinswoningen. Ook het winkelcentrum is vernieuwd én uitgebreid. En er liggen plannen om de Wilhelm Tellstraat aan te pakken.

Samen aan de slag

Kortom: Anklaar is een wijk met veel moois. Maar we moeten wel aan het werk om het leven hier goed te houden. Dat doen we samen: inwoners, gemeente en andere organisaties.

Agenda

Tussen 2024 en 2034 geven we extra aandacht aan zes punten. Allereerst werken we aan de sociale omgeving, zodat Anklaar een goede woonplek blijft. We gaan aan de slag met wonen en de openbare ruimte: genoeg passende woningen en een fijne buitenruimte. We investeren in duurzaamheid: een energiezuinige woning voor iedereen. We pakken de mobiliteit aan: veilig verkeer en voldoende openbaar vervoer. En we kijken hoe de veiligheid beter kan, bijvoorbeeld door het beperken van overlast.

 

Doel

Actie/Aandachtspunt

Wie

Goede ondersteuning van inwoners

Sommige bewoners in de wijk hebben te maken met problemen zoals (energie)armoede. Er is ook overlast van afval in de wijk. Verschillende organisaties zijn over zulke zaken in gesprek met inwoners. We zorgen dat deze organisaties goed samenwerken. Zo kunnen we bewoners beter helpen. We gaan inwoners ook beter informeren over de zorg en ondersteuning in de wijk.

Woningcorporaties, deA, Circulus, gemeente, sociaal wijkteam, buurtteam, Samen055, Stimenz

Meer sport en spel

We onderzoeken hoe we inwoners kunnen helpen om meer te sporten en te bewegen.

Sportservice Apeldoorn

Minder eenzaamheid

We kijken hoe we eenzaamheid in de wijk kunnen verminderen.

Buurtteam

Doorstroming van ouderen

Een verhuiscoach kijkt met het buurtteam hoe de doorstroom van ouderen naar seniorenwoningen beter kan. Op die manier komen er passende woningen vrij voor grotere huishoudens.

Buurtteam, provincie

Fijnere buitenruimte

In sommige straten is veel rommel. Mensen zetten hun vuilnis soms naast de containers. Daar gaan we mee aan de slag.

Gemeente, Circulus

Meer speelplekken

Er komt een nieuwe speeltuin bij de vijver. Van de opening maken we een evenement waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Gemeente, Ons Huis

Beter geïsoleerde woningen

Laagbouwwoningen in het wijkje aan de Laan van Zevenhuizen worden duurzamer gemaakt. Bijvoorbeeld door betere isolatie.

Ons Huis

Minder overlast van parkeren rond het winkelcentrum

We vragen inwoners welke parkeerproblemen er spelen rond het winkelcentrum. We onderzoeken de parkeerdruk in de wijk en kijken naar een passende oplossing.

Winkeliersvereniging, gemeente

Minder (jeugd)overlast

Met verschillende organisaties steken we de handen uit de mouwen om (jeugd)overlast te verminderen. BOA(’s) en de wijkagent zijn zichtbaarder in de wijk, vooral rond het winkelcentrum. We gaan meer in gesprek met jongeren op straat. En we kijken of het jongerenhonk van Don Bosco in de omgeving van Zevenhuizen kan blijven.

Gemeente, politie, Don Bosco, scholen, jongerenwerk

Minder overlast bij Basic-Fit

Met Basic-Fit maken we afspraken over het verminderen van geluidsoverlast op het overdekte parkeerterrein.

Gemeente, Basic-Fit

Minder overlast op straat

We pakken de overlast bij de garageboxen van de Traviatastraat aan. Verder komen we in actie tegen drugsoverlast, zoals dealen. En met de winkeliersvereniging kijken we hoe de overlast van winkelwagentjes in de wijk minder kan.

Gemeente, politie, VSW, winkeliersvereniging, Ons Huis

Minder overlast bij woonwagenkamp

Soms is er overlast bij het woonwagenkamp. Bijvoorbeeld door afvalplaatsing, door lawaai van muziek of motoren, of door vuurwerk of brandstichting. Daar gaan we mee aan het werk.

Gemeente, politie

 

Doel

Actie/Aandachtspunt

Wie

Meer samenhang in de buurt en meer betrokkenheid

We kijken of er een ontmoetingsplek voor inwoners en professionals kan komen. En we stimuleren mooie plannen en ideeën van de inwoners zelf.

Gemeente, Stimenz, Samen055

Minder kwetsbare inwoners dicht bij elkaar

We doen ons best om te zorgen dat kwetsbare inwoners verspreid over Apeldoorn wonen. Daarmee voorkomen we overlast en kunnen we mensen beter ondersteunen.

VSW

Een opgeknapte buurt

We kijken wat er nodig is om de buitenruimte rond sociale huurwoningen te verbeteren en netjes te houden.

Gemeente, Ons Huis

Veiliger verkeer bij het winkelcentrum

We onderzoeken hoe fietsers en wandelaars veiliger van en naar het winkelcentrum kunnen. En we pakken overlast van scooters en parkeren aan.

Gemeente, handhaving

Betere doorstroming op de ring

We verbreden de Laan van Zevenhuizen, zodat het verkeer beter doorstroomt. De winkeliersvereniging denkt mee over de plannen voor deze verbreding.

Gemeente, winkeliersvereniging

 

Doel

Actie/Aandachtspunt

Wie

Voldoende woonruimte en ontmoetingsplekken

Er worden 188 sociale huurwoningen gebouwd aan de Wilhelm Tellstraat. Door de nieuwbouw kan zowel jong als oud hier wonen. De buurt wordt ook opnieuw ingericht. Er komt meer ruimte voor ontmoeting.

Woonwensen, gemeente

Duurzaam verwarmde woningen

We zorgen dat alle nieuwe woningen in Anklaar geschikt zijn voor duurzaam verwarmen. Dat kan in de toekomst via een warmtenet of op een andere manier.

Gemeente

Extra toegangsweg voor Zuidbroek

Er is veel sluipverkeer van Anklaar naar Zuidbroek. Dat zorgt voor overlast. We maken een extra toegangsweg naar die wijk.

Gemeente

Vitaliteitsagenda's

Als gemeente willen we dat onze inwoners met veel plezier in hun buurt wonen en dit in de toekomst blijven doen. Daarom betrekken we hen zo vroeg mogelijk als we (beleids)plannen maken. Samen willen we tot plannen komen waar iedereen baat bij heeft.

Meer informatie

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de vitaliteitsagenda?

Neem contact op

Meer vitaliteitsagenda's

Uw Reactie
Uw Reactie