Vitaliteitsagenda Oosterhuizen
Apeldoorn wil een gemeente zijn waar het fijn wonen, werken en recreëren is. Daarom investeren we in de leefbaarheid van onze buurten en dorpen. In Oosterhuizen zijn we met inwoners en organisaties in gesprek gegaan: wat gaat goed, wat kan beter? We hebben ook onderzoek gedaan. Met de uitkomst is een plan gemaakt om het dorp vitaal te houden.
Oosterhuizen ligt op de grens van Veluwe en IJsselvallei. Het is een levendig dorp met een eigen school, een dorpshuis en een dorpsraad. ‘Een kern met pit’, staat op het plaatsnaam-bord. Dat is terug te zien in de vele activiteiten, zoals de jaarlijkse kermis, de winterfair en de fiets4daagse. Maar ook in de kleine dingen die de dorpsbewoners voor elkaar doen.
Hecht dorp
Uit onderzoek en gesprekken met dorpsbewoners blijkt dat het goed wonen is in Oosterhuizen. Bewoners geven gemiddeld een mooi cijfer voor hun woning en voor de buurt waarin ze wonen. Ook het ‘welbevinden’ (gezondheid en geluksgevoel) krijgt een dikke 8. Mensen hebben over het algemeen goed contact met elkaar. En ze steken de handen gerust uit de mouwen voor het dorp.
Weinig voorzieningen
Tegelijk zijn er ook zaken die aandacht vragen. Behalve het dorpshuis en de dorpsschool zijn er weinig voorzieningen. Voor bijvoorbeeld dokter, tandarts of boodschappen moeten mensen toch buiten het dorp zijn. Dat is niet altijd handig.
Verkeersoverlast
Ook de verkeersoverlast is een punt van zorg. Bewoners hebben last van het lawaai van de weg langs het kanaal en van de snelweg. Er is ook sluipverkeer door het dorp. En mensen rijden soms veel te hard.
Passende woningen
Verder is er in het dorp eigenlijk geen woningaanbod voor twee groepen: starters aan de ene kant, en ouderen die zorg nodig hebben aan de andere kant. Er is dus behoefte aan woonruimte. Maar wel graag passend bij het karakter van het dorp. Dat betekent: liever geen nieuwbouw, maar bijvoorbeeld woningen in leegstaande schuren.
Samen aan de slag
Samenvattend: Oosterhuizen is een fijn dorp om te wonen, maar er zijn ook verbeterpunten. Daar zijn we in deze jaren mee aan de slag. Samen met bewoners ondernemen we actie. Zo blijft het dorp nu en in de toekomst een goede woonplek. We hebben daarvoor een agenda gemaakt met actiepunten.
Agenda
Tussen 2020 en 2030* geven we extra aandacht aan vijf punten. Allereerst aan de sociale omgeving: hoe zorgen we dat Oosterhuizen een fijne gemeenschap blijft? Daarnaast ook aan het behoud van karakter en sfeer van het dorp. We pakken de verkeersveiligheid aan. Verder kijken we wat er speelt rond ruimtelijke ordening en wonen, zoals de wens voor meer woonruimte. En we werken aan een duurzaam dorp.
* De actiepunten ind e agenda zijn bijgewerkt tot 2023