Subsidieregeling Kansrijke Start deel 2

Gemeente Apeldoorn wil jonge kinderen een goede start in het leven geven. Daarom is er in Apeldoorn sinds 2021 de coalitie Kansrijke Start. De gezondheid voor, tijdens en na de geboorte heeft veel invloed op de lichamelijke en geestelijke gezondheid op latere leeftijd. Daarom gaat de aandacht uit naar de eerste 1.000 dagen van een kind.

Lees meer

Kansrijke Start is onderdeel van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Binnen Kansrijke Start richten het rijk en gemeenten zich op mensen met een lage sociaal economische positie. Het doel is de levensverwachting en het aantal jaren in goed ervaren gezondheid bij deze mensen te verbeteren.  Met de subsidieregeling Kansrijke Start biedt de gemeente de mogelijkheid tot het aanvragen van subsidie voor activiteiten die bijdragen aan een goede start van jonge kinderen in de eerste 1.000 dagen.  Voor de kalenderjaren 2023 en 2024 was de subsidie gemaximeerd op een bedrag van € 25.000,- per activiteit per jaar. Voor 2025 laten we dit maximum aan te vragen bedrag los. De subsidie verstrekken wij per kalenderjaar.  

In 2023 bood gemeente Apeldoorn de eerste subsidieregeling aan. In het najaar van 2023 was het mogelijk subsidies aan te vragen voor het kalenderjaar 2024. Omdat er budget over is voor 2024, biedt gemeente Apeldoorn deze subsidieregeling opnieuw aan.

Binnen Kansrijke Start is er aandacht voor (aanstaande) ouders in een kwetsbare situatie. Dit kan komen door armoede, schulden, een laag opleidingsniveau, een migratieachtergrond, mentale kwetsbaarheid of een (licht) verstandelijke beperking.

We sluiten aan bij de doelstellingen van het landelijk actieprogramma. We willen risicofactoren verminderen en beschermende factoren en gezonde leefstijl bevorderen. In de verschillende fasen betekent dit:

Voor de zwangerschap:

  • Meer aanstaande kwetsbare ouders starten goed voorbereid aan hun zwangerschap.
  • Er komen minder ongeplande en onbedoelde zwangerschappen voor in kwetsbare gezinnen.

Tijdens de zwangerschap:

  • Beter signaleren van medische en sociale problemen bij (aanstaande) kwetsbare ouders.
  • Meer aanstaande kwetsbare ouders krijgen eerder de hulp die ze nodig hebben.

Na de geboorte:

  • Meer kwetsbare ouders zijn klaar voor het ouderschap en de opvoeding.
  • Minder baby’s en jonge kinderen worden uit huis of onder toezicht geplaatst.

De subsidieregeling is er alleen voor organisaties die zich hebben aangesloten bij de lokale coalitie Kansrijke Start of die zich willen aansluiten. Zij kunnen een financiële bijdrage aanvragen voor initiatieven die passen binnen de doelstellingen van Kansrijke Start.

Apeldoornse organisaties kunnen partner worden van de lokale coalitie Kansrijke Start door het ondertekenen van de intentieverklaring. Hiermee verklaart uw organisatie dat het gaat bijdragen aan de doelstellingen van Kansrijke Start. Met organisaties bedoelen we ook bedrijven, instellingen, verenigingen en stichtingen. 

We verwachten van onze partners dat ze actief meedoen door:

  • Deelname aan bijeenkomsten van de Denktank Kansrijke Start.
  • De medewerkers de aangeboden scholing volgen voor het voeren van het goede gesprek over lastige onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan kinderwens, armoede, schulden en huiselijk geweld.
  • De partner de ontwikkelingen rond Kansrijke Start onder de aandacht brengt van de medewerkers . Dit door onder andere de nieuwsbrief van de coalitie Kansrijke Start te verspreiden. Deze verschijnt enkele malen per jaar.

Het totale subsidiebudget bedraagt voor 2025 € 142.000,-. U kunt uw aanvraag doen gedurende het kalenderjaar.

Een subsidie vraagt u aan via het aanvraagformulier.

Voor het de aanvraag hebt u e-herkenning nodig

Bij de aanvraag kunt u enkele bijlagen meesturen. Let daarbij op de bestandgrootte.

U stuurt in ieder geval mee:

  • De recente jaarrekening en het recente jaarverslag
  • De begroting
  • Een ondertekend exemplaar van de intentieverklaring (alleen als u nog geen coalitiepartner bent);
  • Een deminimisverklaring als u economische activiteiten uitvoert;
  • Een ondertekende samenwerkingsverklaring als u de activiteit samen met een of meerdere andere organisaties uitvoert.
  • Eventueel aanvullende documenten.
  • Afschrift van de oprichtingsakte of statuten (alleen als u voor de eerste keer subsidie aanvraagt);

U vindt in de subsidieregeling de criteria waaraan uw aanvraag moet voldoen. Besteed in uw aanvraag aandacht aan deze criteria. U dient uw aanvraag digitaal in via het aanvraagformulier. Binnen 8 weken na het indienen van uw aanvraag, neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit. Deze termijn kunnen wij met 4 weken verlengen. Ons besluit delen wij u schriftelijk mee.

Uw Reactie
Uw Reactie