Welke regelingen zijn er voor onderhoud en instandhouding van mijn monument?
Als eigenaar van een gemeentelijk monument of rijksmonument kunt u een monumenten subsidie aanvragen voor onderhouds- en instandhoudingswerkzaamheden aan uw pand. Ook groen erfgoed, zoals de begraafplaatsen kunnen in aanmerking komen voor subsidie.
- Mijn kerk of begraafplaats is gemeentelijk monument: dan kunt u in aanmerking voor een gemeentelijke en provinciale subsidie. Alleen de kosten die gemaakt worden voor het in stand houden van het monument (met name bouwtechnisch herstel- en schilderwerk) zijn subsidiabel. Bekijk de pagina 'Subsidie monumenten aanvragen' voor meer informatie.
- Mijn kerk of begraafplaats is rijksmonument: ieder jaar kunt u van 1 februari tot en met 31 maart de Instandhoudingssubsidie aanvragen voor rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Zoals een kerk, molen of fabriek. Op de website van het Rijk vindt u meer informatie.
Welke regelingen zijn er voor het herbestemmen van mijn kerk?
- Het Rijk kent een regeling voor onderzoek naar de haalbaarheid van herbestemming, verduurzaming en wind- en waterdichtmaatregelen. De indieningstermijn is jaarlijks van 1 oktober tot en met 30 november. Op de website van het Rijk vindt u meer informatie.
- De provincie heeft een regeling voor Functioneel gebruik erfgoed. Gaat u monumentaal erfgoed in Gelderland restaureren, een nieuwe bestemming geven of verduurzamen? De provincie helpen eigenaren van monumenten met advies en inhoudelijke ondersteuning, met het koppelen van aanvragers aan kennispartners, met het aanbieden van leningen en, daar waar het écht nodig is, met subsidies. Deze subsidie geldt tot 31-12-2024. De regeling is voor Eigenaren van Gelderse rijks- en gemeentelijke monumenten. Let op: monumenten met een oorspronkelijke functie als woonhuis vallen buiten de aanpak.
Welke regelingen zijn er voor het verduurzamen van mijn kerk?
Op de website Toekomst Religieus Erfgoed vindt u meer subsidies en stimuleringsregelingen.
Hoe kan ik het beste mijn monument of beeldbepalend pand verduurzamen?
Het verduurzamen van monumenten en beschermde panden vraagt een andere aanpak dan het verduurzamen van niet-monumenten. Erfgoed is een belangrijke kwaliteit van Apeldoorn. De gemeente Apeldoorn wil dan ook graag dat het verduurzamen van monumentale en beschermde panden zorgvuldig gebeurt, zonder al te veel schade en ingrijpende verbouwingen.
Daarom denkt de gemeente graag met u als eigenaar mee. We hebben een duurzaamheidsdienst: een adviseur Cultuurhistorie komt dan bij u langs. Wanneer uw kerk een karakteristiek of beeldbepalend is, of wanneer de kerk in een beschermd stads- of dorpszicht ligt, kunt u ook van de duurzaamheidsdienst gebruik maken.
Bekijk de pagina Duurzaamheidsdienst