Zijn zonnevelden op goede landbouwgrond niet in strijd met het nieuwe beleid van de overheid?
Het is toegestaan zonnevelden aan te leggen op goede landbouwgrond volgens Rijks- en provinciaal beleid. Het beleid gaat uit van een nieuwe ‘voorkeursvolgorde zon’ die waarschijnlijk op 1 januari 2025 wordt opgenomen in de regels van de provincie. Deze voorkeursvolgorde is geen verplichting, maar heeft wel de voorkeur.
We kijken eerst naar het plaatsen van zonnepanelen op daken en gevels (stap 1) en op gronden binnen en buiten bestaand bebouwd gebied (stap 2 en 3). Als deze stappen niet genoeg mogelijkheden bieden, dan wordt het plaatsen van zonnepanelen op landbouw- en natuurgronden (stap 4) overwogen, maar onder bepaalde voorwaarden.
Waarom worden niet eerst alle daken vol gelegd met zonnepanelen en daarna pas het landschap?
De gemeente Apeldoorn heeft in de Omgevingsvisie bepaald om in 2050 energieneutraal te zijn. Om dit doel te halen, is berekend dat zonnepanelen op daken niet voldoende zijn. Daarom zijn ook zonneparken nodig. De gemeente heeft besloten dat er vóór 2030 in totaal 250 hectare zonnepanelen geplaatst moeten zijn in zonneparken.
Is het ook mogelijk de zonnepanelen op het talud van de A1 te plaatsen?
Rijkswaterstaat is eigenaar van de gronden langs de A1. In hun programma voor het opwekken van energie onderzoekt Rijkswaterstaat samen met de omgeving waar en hoe ze grootschalig energie kunnen opwekken op Rijksgronden. Mogelijk kan een klein gedeelte van de geplande zonnepanelen hier geplaatst worden.
Waarom is besloten in dit gebied 150 hectare zonnevelden te plaatsen en niet ergens anders in Apeldoorn?
In de Omgevingsvisie van februari 2022 is vastgelegd waar in de gemeente ruimte is voor wonen, werken, zonneparken en natuur. Voor zonneparken heeft de gemeenteraad besloten om ze te concentreren in drie gebieden in het buitengebied om te voorkomen dat er overal kleine zonnevelden ontstaan. Hierdoor blijven kwetsbare gebieden gespaard en houden we ruimte voor andere plannen in de rest van de gemeente Apeldoorn. Ook is gekeken naar de locaties waar de zonneparken het beste kunnen worden aangesloten op het huidige en toekomstige elektriciteitsnetwerk van netbeheerder Liander. We benutten ook kansen om zonneparken te koppelen aan plekken waar veel energie wordt gebruikt, zoals bestaande en nieuwe bedrijventerreinen.
Hoe zit het met netcongestie en kunnen de woningen en zonnevelden wel worden aangesloten?
Het aansluiten van zonnevelden is niet altijd makkelijk. Je hebt namelijk een speciale aansluiting nodig, de zogenaamde grootverbruikersaansluiting. Maar door problemen met overbelasting van het elektriciteitsnet is het op dit moment niet altijd mogelijk om zo'n aansluiting te krijgen. Als een ontwikkelaar of energiecoöperatie een zonnepark wil bouwen, moeten ze een aanvraag indienen bij de netbeheerder. In Gelderland is er momenteel geen ruimte beschikbaar op het stroomnet, dus moeten projecten wachten tot er wel ruimte is. Dit kan een paar maanden tot zelfs jaren duren. Gelukkig breiden de netbeheerders momenteel hun elektriciteitsstations uit om meer ruimte te creëren op het net. De provincie helpt initiatiefnemers die willen bijdragen aan het verminderen van problemen met het net, of die het net juist efficiënter willen gebruiken (netneutraal).
Nieuwe huizen hebben een andere soort aansluiting nodig dan zonneparken, namelijk een kleinverbruikersaansluiting. Op dit moment is er nog geen sprake van overbelasting van het net voor deze aansluitingen die nodig zijn voor huizen. Maar de ruimte op de onderstations van Liander voor kleinverbruikers neemt wel af. Hierdoor is er een grotere kans dat ook huizen te maken krijgen met overbelasting van het net.
De gemeente werkt nauw samen met Liander, de netbeheerder, om snel te reageren als er problemen dreigen te ontstaan met het net bij nieuwe woningen. Voor sommige gemeenschappelijke warmtevoorzieningen, zoals warmtenetten, zijn speciale aansluitingen nodig. Omdat individuele warmtepompen meer belasting op het net veroorzaken, kan het zijn dat deze speciale aansluitingen toch mogelijk zijn.
Komen er ook nog windmolens in dit gebied, bijvoorbeeld bij de Kar of op de Ecofactorij?
In de Omgevingsvisie staat dat het gebied rondom Klarenbeek mogelijk geschikt is voor windmolens. Het is echter nog onzeker of en hoeveel energie windturbines kunnen opwekken vóór 2030. Recentelijk hebben de Gedeputeerde Staten van Gelderland besloten dat onder bepaalde voorwaarden windmolens mogelijk zijn, maar dan op een afstand van 1-8 kilometer van de Veluwe. De effecten van windmolens op de omgeving moeten nog verder worden onderzocht.