Tussenstand

In april 2024 hebben we meer dan 300 geïnteresseerden bijgepraat over de plannen voor Stadsrand Zuid. We hebben de buurtbewoners geïnformeerd en waardevolle feedback gekregen. Er waren ook nog veel vragen en zorgen. Daarom hebben we in juni besloten tijd te nemen om in gesprek te gaan met inwoners en ondernemers in het gebied, voordat we de volgende stap zetten. Dit betekent niet dat de plannen stoppen, maar dat we zorgvuldig verder gaan.

Wat is ondertussen gebeurd?

We hebben inmiddels met verschillende bewoners uit het gebied persoonlijk gesproken en ook met aantal agrariërs over hun toekomstplannen. In de komende periode staan er nog verschillende gesprekken gepland. Daarna bekijken we alle inzichten en bepalen we samen de volgende stappen. Hieronder vind je een eerste indruk van de gesprekken tot nu toe.

Algemeen

Over het algemeen merken we in de gesprekken dat de inwoners die we hebben gesproken sterk gehecht zijn aan het gebied en er met veel plezier wonen. De reacties op de geplande veranderingen zijn gemengd, maar er is regelmatig begrip voor dat het gebied zal veranderen. De discussies gaan vooral over hoe groot de veranderingen zullen zijn en wat dit betekent voor het karakter van het gebied.

Agrariërs

De agrariërs (+/- 20 bedrijven) die zich hebben gemeld zijn vooral agrariërs ten oosten van A50 en ten zuiden van de A1 (Hooilanden-Klarenbeek). Het zijn voornamelijk bedrijven met (jonge) ondernemers die door ontwikkelen of met opvolging en/of grondposities hebben die voor de bedrijfscontinuïteit van essentieel belang is. Vaak zijn het agrarische ondernemingen die al generaties lang in het gebied zitten en hieruit ook hun gezinsinkomen halen. Ze zien zich als beheerder van het agrarisch landschap. Ook maken veel agrariërs zich zorgen om het veranderen van de “plattelandscultuur” bij grootschalige woningbouw. De landbouwbedrijven staan voor een grote extensiveringsopgave, de inzet van gronden voor woningbouw, industrie, energietransitie en extra natuur staan haaks op deze opgaven. Grootschalige zonnevelden op agrarische grond heeft effect op de biodiversiteit en wordt als no-go gezien mits een agrarische ondernemer daar zelf voor kiest.  De plannen zorgen voor veel onzekerheid en emotie bij de agrariërs in het gebied.

Woningbouw

Voor woningbouw is vaak wel begrip, aangezien veel inwoners inzien dat er meer woningen nodig zijn. Echter, wanneer het gaat om plannen voor 2.000 tot 3.000 nieuwe woningen, ervaren een aantal inwoners dit als te veel. Ze maken zich zorgen over de impact op het gebied, zoals de druk op bestaande voorzieningen, de verkeersdrukte en het behoud van het huidige karakter van dorp of omgeving.

Zonnevelden

Tijdens de informatieavonden werd al duidelijk dat er veel weerstand is tegen de aanleg van zonnevelden, met name tegen het plan om hiervoor 150 hectare te reserveren. Ook in de gesprekken met inwoners kwam die zorg veel aan bod. Ze maken zich zorgen over de aantasting van het landschap, de invloed op het open karakter van het gebied en de mogelijke gevolgen voor natuur en landbouw.

Bestaande woningen inpassen of opkopen? Een veelgestelde vraag is of we bestaande woningen gaan inpassen in de plannen of opkopen. Op dit moment kunnen we daar niet voor elke woning een duidelijk antwoord op geven. In principe streven we ernaar om woningen zoveel mogelijk te behouden en in te passen in het nieuwe plan. Echter, op bepaalde locaties, zoals waar nieuwe infrastructuur wordt aangelegd, is dat helaas niet altijd mogelijk.

De vraag of de gemeente de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) gaat toepassen, komt regelmatig terug. Dat betekent dat de gemeente het recht krijgt om als eerste grond van particuliere eigenaren te kopen als die grond te koop wordt aangeboden. We zullen de WVG niet in het hele gebied inzetten, maar wel gericht voor specifieke onderdelen, zoals de aanleg van infrastructuur. Hiermee willen we op strategische plekken meer controle krijgen over de grond om de plannen goed uit te kunnen voeren.

Investeren in woningen en bedrijven

Verschillende inwoners hebben de vraag gesteld of het nog zinvol is om te investeren in woningen of bedrijfspanden, gezien de onduidelijkheid over hun toekomstige woon- en werkomstandigheden. Deze bezorgdheid is begrijpelijk en vraagt om meer helderheid. Helaas is het op dit moment lastig om een duidelijk en eenduidig antwoord te geven op deze vraag. We begrijpen dat deze situatie vragen oproept, en we doen ons best om meer informatie te bieden naarmate de ontwikkelingen vorderen.

Wat we nu kunnen aangeven is dat er in de komende zes tot zeven jaar, op Host City na, nog niet grootschalig gebouwd in het gebied. Waar mogelijk passen we woningen in. Kleinere investeringen met een levensduur van ongeveer tien jaar lijken hierdoor gerechtvaardigd.

Planning

Een van de belangrijkste vragen die vaak wordt gesteld, is wat de planning voor deze ontwikkeling is. Wanneer start de bouw en wanneer worden de eerste woningen opgeleverd? De eerste woningen worden gerealiseerd in het kader van project Host City, met een geplande oplevering begin 2029. Vervolgens zullen de andere gebieden worden ontwikkeld. We verwachten het conceptontwerp voor Host City eind dit jaar of begin volgend jaar te kunnen presenteren. Het concept van het ontwikkelkader, dat de toekomstige plannen voor het gehele gebied vastlegt, hopen we in de loop van 2025 gereed te hebben.

Participatie: hoe blijven we op de hoogte?

De individuele gesprekken met de inwoners zijn ondertussen nagenoeg afgerond en maken we de balans op. Daarna bespreken we deze input met het college om te kijken hoe we het kunnen verwerken in de verdere plannen. We delen de uitkomsten van deze gesprekken transparant op de projectpagina www.apeldoorn.nl/zuidrand. Daarnaast sturen we een bericht naar alle inwoners op onze mailinglijst om hen te informeren dat de informatie online beschikbaar is. Zo houden we iedereen op de hoogte van de voortgang en ontwikkelingen.

Vervolgens gaan we ontwerpsessies organiseren, waarvoor we inwoners, ondernemers en betrokken organisaties uitnodigen. De opbrengst van deze sessie verwerken we tot een voorstel voor de inrichting van het gebied. Zodra we hiermee klaar zijn, nodigen we de inwoners opnieuw uit om kennis te nemen van de plannen en hun mening te geven.

Uw Reactie
Uw Reactie