Klimaatstraat compleet
Fotograaf: Rob Voss
Klimaatstraat compleet

Duurzaam omgaan met water in tijden van droogte of als er te veel water valt, vergroening die zorgt voor verkoeling en biodiversiteit, en straten die uitnodigen om elkaar te ontmoeten, rond te dwalen of in te spelen.

Kom opladen in de Klimaatstraat

Het klimaat verandert. Het wordt steeds warmer, zeker in bebouwde gebieden zoals de binnenstad. Daarnaast hebben we vaker te maken met harde regenbuien met veel water in korte tijd. Daarom hebben we de binnenstad anders ingericht. Zo zijn deze straten niet alleen aantrekkelijker voor ondernemers en bezoekers, maar gaan ze ook beter om met het veranderende klimaat.

Marktstraat en Beekstraat vormen samen de klimaatstraat

‘De Klimaatstraat’ bestaat uit de Marktstraat en Beekstraat in het centrum van Apeldoorn. In de Klimaatstraat zijn een aantal aanpassingen gedaan ten gunste van het Klimaat.  

Bekijk op Youtube een filmpje en zie hoeveel er is veranderd in de straten!

Luchtfoto van de Klimaatstraat.
Luchtfoto van de Klimaatstraat.

Wat ziet u in de straten?

Marktstroom

In de Markstraat is de Markstroom aangelegd. Dit waterloopje loopt vanaf de kruising Markstraat en Beekstraat tot aan de kruising Deventerstraat en Marktplein. Door de Markstroom stroomt het overtollige grondwater dat uit de parkeergarage gepompt wordt. Daarnaast vangt het regenwater op. De Markstroom loopt af richting de Beekstraat. Daar wordt het opgevangen in een ontvangstbak onder de grond. Hier wordt het gereinigd en stroomt het weer terug naar het begin van de Markstroom.

Soms is er meer water dan door de Markstroom heen kan stromen. Dit water wordt opgevangen in een cisterne, een ondergrondse put. Als het lange tijd droog is krijgen bomen en planten in de binnenstad water uit deze opslag. 

Grifthof

Even uitrusten langs het water en dat middenin de stad. In de Grifthof is dat mogelijk. Door het herstellen van nog een stukje Grift en de aanleg van een wadi is een groene oase gemaakt, goed voor mens en natuur. Een wadi is een stuk groen waar regenwater wordt opgevangen en in de grond kan zakken. De wadi loopt door naar de Grift.

Markthof

Dit groene park middenin de Marktstraat is eind 2018 aangelegd. Dit park maakt de stad een stuk groener. De beplanting zorgt voor verkoeling en een betere luchtkwaliteit. Voor insecten en vogels is het park een bron van voeding, rustplekken en nestmateriaal. Hiermee draagt het park bij aan een betere biodiversiteit. Voor bezoekers van de stad is het een heerlijk plekje om even te zitten in de schaduw. Als u door het park loopt neem dan even de tijd om het gedicht te lezen op de afvoergoten op de grond.

Klimaatstraat
Klimaatstraat Fotograaf: Peter Lous
Markthof
Markthof Fotograaf: Rob Voss

Groene gevels en plantenbakken

Samen met bewoners en ondernemers maakten we de straten groener. Er zijn verschillende plantenbakken te vinden en er is meer groen in de straat geplant. 

Kinderen spelen met het water in de Marktstroom.
Kinderen spelen met het water in de Marktstroom. Fotograaf: Maarten Sprangh

Spelen

Enthousiaste kinderen die spelen met water op een coole speelplek. Ook dat treft u in de Klimaatstraat, want in deze straten is alle ruimte voor ontspanning en plezier. In de binnenstad zijn niet veel plekken waar kinderen kunnen spelen. Daar komt de komende jaren verandering in.

Historische gevels

In deze twee oude straten zitten veel historische gevels verstopt. Niet allemaal in goede staat. Maar samen met eigenaren van de panden brachten we daar verandering in. Zo ziet u de gevel van het oude Leger des Heils pand prachtig in het straatbeeld terug en is de grote gevel van het voormalig bankgebouw met origineel keramiek door de eigenaar hersteld. Het gevelfonds van gemeente Apeldoorn ondersteunde hierin. 

We meten het effect van de aanpassingen

Door samen aan de slag te gaan in dit gebied konden we het verschil maken. Bewoners, ondernemers, het waterschap, de provincie en de gemeente; met elkaar probeerden we dingen uit, voegden we nieuwe dingen toe en meten we doorlopend het effect. Het burgerinitiatief Apeldoorn in Data voert deze metingen uit. Op de website Apeldoorn in data bekijkt u de meest actuele gegevens.

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Apeldoorn ontwikkelt!

Meer informatie

Meer informatie

Wilt u het laatste nieuws in uw mailbox ontvangen?

Abonneer u dan op de binnenstad nieuwsbrief.
Andere vragen, opmerkingen of tips kunt u mailen naar binnenstad@apeldoorn.nl.

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie