Geschakelde warmtenetten: warmterotonde Apeldoorn

Apeldoorn overweegt investeringen in een grotere warmtecentrale voor het maken van duurzame warmte uit de rioolwaterzuivering RWZI. Uit onderzoek van Royal Haskoning DHV (pdf, 3.7 MB) blijkt dat er genoeg warmte is om in de toekomst bijna 50.000 gebouwen in Apeldoorn duurzaam te kunnen verwarmen via gekoppelde warmtenetten: een zogenaamde warmterotonde. 

Door nu geld te reserveren wil het college alle opties openhouden om warmtenetten in Apeldoorn te kunnen laten doorgroeien. Daarmee blijft duurzame verwarming van grote delen van de stad in de toekomst binnen handbereik. Bovendien voorkomt het college dat er later hogere kosten ontstaan.

Het college wil met deze ontwikkeling inwoners ook meer duidelijkheid geven over de toekomst, zodat ze er in hun eigen verduurzamingsplannen rekening mee kunnen gaan houden. Haalbaarheid en betaalbaarheid staat hierbij voorop en zijn daarbij vanzelfsprekend.

Wijkwarmtenetten in de stad Apeldoorn kunnen met elkaar verbonden worden, zodat er een warmterotonde ontstaat. Voor een aantal buurten in de stad, de dorpen en het buitengebied gaan kleinschalige warmtenetten en individuele warmtepompen de basis vormen voor het verwarmen van woningen.

Warmtenetten zijn elektriciteitsluw. Ze hebben als extra voordeel dat ze de betrouwbaarheid van het stroomnet in Apeldoorn vergroten. Een warmtenet gebruikt minder elektriciteit dan wanneer iedereen zelf een eigen warmtepomp aanschaft. Het helpt dus bij netcongestie en dat is goed nieuws voor inwoners van Apeldoorn, voor gemeenten in de regio Stedendriehoek en de provincie Gelderland.

Een groot deel van de wijken in de stad Apeldoorn komt in aanmerking voor een warmtenet dat voor een belangrijk deel gebruik maakt van warmte van de RWZI. Warmtenetten zijn vooral geschikt voor wijken in de stad Apeldoorn. Deze gaan een voor een van het aardgas af. Wanneer en in welke volgorde dat gebeurt, gaat de gemeente opnieuw bekijken. Voor elke wijk blijft detailonderzoek nodig of een warmtenet de beste oplossing is.

Of de plannen doorgaan, is afhankelijk van de gemeenteraad en het investeringsbesluit dat de gemeenteraad in januari 2025 neemt over het warmtenet in Kerschoten.

Veelgestelde vragen

 

Wijkwarmtenetten in de stad Apeldoorn kunnen met elkaar verbonden worden zodat er een warmterotonde ontstaat.

Een groot deel van de wijken in de stad Apeldoorn komt in aanmerking voor een warmtenet dat voor een belangrijk deel gebruik maakt van warmte van de RWZI. Warmtenetten zijn vooral geschikt voor wijken in de stad Apeldoorn. Deze gaan een voor een van het aardgas af. Wanneer en in welke volgorde dat gebeurt, gaat de gemeente opnieuw bekijken. Voor elke wijk blijft detailonderzoek nodig of een warmtenet de beste oplossing is. Als bewoner heb je zelf de keuze om je woning wel of niet op een warmtenet aan te sluiten.

Door de duurzame warmte van de RWZI maximaal te benutten met een aantal geschakelde warmtenetten (warmterotonde) kan de haalbaarheid en betaalbaarheid van duurzame warmtelevering gegarandeerd worden. En dus een stabiel tarief in de toekomst.

Voor inwoners van Kerschoten heeft de vergroting van de warmtecentrale geen effect op de planning en realisatie van de plannen voor het warmtenet van Kerschoten

In De Maten doet de gemeente Apeldoorn onderzoek naar welke vorm van duurzame warmte de beste oplossing is voor de wijk. De mogelijkheid van een warmtenet geschakeld aan de warmterotonde wordt daarbij meegenomen als één van de mogelijke oplossingen. Per buurt in De Maten kan de oplossing gaan verschillen.

Voor een aantal buurten in de stad, de dorpen en het buitengebied gaan kleinschalige warmtenetten en individuele warmtepompen waarschijnlijk de basis vormen voor het verwarmen van woningen. Er is inmiddels duidelijk dat er voor Wenum Wiesel geen warmtenet gaat komen. In Loenen is een warmtenet in onderzoek samen met Loenen Energie. 

Een warmtenet heeft een positief effect op het gebruik van het elektriciteitsnet

Er is minder stroom nodig om een warmtenet te laten draaien, dan wanneer iedereen de woning met een eigen elektrische warmtepomp zou verwarmen. Een warmtenet is elektriciteitsluw. En zorgt voor een efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet in de toekomst.

Uw Reactie
Uw Reactie