Verplichte natuurbescherming bij verbouwen
Fotograaf: Pixabay
Verplichte natuurbescherming bij verbouwen

Voor een duurzame toekomst isoleren en renoveren we gebouwen. Maar ook dieren, zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen, gebruiken deze gebouwen om te nestelen. Door verbouwingen, isolatie of sloop verdwijnen hun nestplaatsen. Daarom is ecologisch onderzoek en een vergunning nodig.

Verbouwen en de Omgevingswet

Gaat u verbouwen als inwoner of ondernemer? Dan kan dit slecht zijn voor dieren die beschermd zijn. Het is verboden om dieren of hun nesten te verstoren of te beschadigen. Dit staat in de Omgevingswet. Deze wet beschermt ook dieren die in gebouwen leven. Daarom moet u bij verbouwingen verplicht ecologisch onderzoek laten doen en een vergunning aanvragen. De gemeente Apeldoorn heeft een Soortenmanagementplan (SMP) gemaakt. Het SMP helpt u rekening te houden met de huismus, gierzwaluw, steenmarter en vleermuizen.

SMP in het kort

  • Regels bij verbouwen
    Als u gaat verbouwen, moet u zich aan de Omgevingswet houden. Dit betekent dat u onderzoek moet doen naar beschermde dieren in het gebouw. Zijn deze aanwezig? Dan moet u een vergunning aanvragen bij de Provincie. Dit kost tijd en geld. Met het SMP kunt u dit voorkomen.
  • Soortenmanagementplan (SMP)
    In Apeldoorn en Ugchelen heeft de gemeente een Soortenmanagementplan. Hiermee kunt u sneller en makkelijker verbouwen, slopen of isoleren.
  • Particuliere woningeigenaren of VvE’s
    De gemeente maakt voor u een ecologisch werkprotocol. Hierin staat hoe u of uw aannemer te werk gaat. U ondertekent dit en stuurt het terug. Daarna krijgt u een machtiging onder onze vergunning. Dan kunt u beginnen met de werkzaamheden. De werkzaamheden voert u uit volgens de richtlijnen uit het ecologisch werkprotocol.
  • Ondernemers, woningcorporaties of projectontwikkelaars
    U maakt zelf een ecologisch werkprotocol en stuurt dit naar ons op. Wij beoordelen het. Als wij akkoord zijn, krijgt u een machtiging onder onze vergunning. Daarna kunt u de werkzaamheden starten. De werkzaamheden voert u uit volgens de richtlijnen uit het ecologisch werkprotocol.
Nestkastje in gevel
Nestkastje in gevel
Verschillende nestkastjes in gevel
Verschillende nestkastjes in gevel

Aanvragen voor deelname aan het SMP

  • Voor inwoners of particuliere woningeigenaren
    U kunt gratis deelnemen aan het SMP. Vraag dit aan via de knop op de pagina Aanvraag deelname soortenmanagementplan. Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen, maken wij een ecologisch werkprotocol voor u. Hierin staat hoe u (of uw aannemer) aan het werk gaat. U ondertekent dit protocol en stuurt het terug. Daarna ontvangt u een machtiging van ons, waarmee u kunt starten met de werkzaamheden. De werkzaamheden voert u uit volgens de richtlijnen uit het ecologisch werkprotocol. Houd rekening met een verwerkingstijd van 8-10 weken. Vraag deelname daarom op tijd aan.
  • Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s)
    Ook VvE’s kunnen gratis deelnemen aan het SMP. Stuur een e-mail naar smp@apeldoorn.nl met de locatie en een beschrijving van de geplande werkzaamheden. Wij maken een ecologisch werkprotocol voor u en sturen dit toe voor ondertekening door een bestuurslid. Nadat wij het ondertekende protocol hebben ontvangen, stellen wij een machtiging op en sturen deze naar u. Hierna kunnen de werkzaamheden starten. De werkzaamheden voert u uit volgens de richtlijnen uit het ecologisch werkprotocol. Houd ook hier rekening met een verwerkingstijd van 8-10 weken.
  • Voor ondernemers, woningcorporaties en projectontwikkelaars
    U kunt ook deelnemen aan het SMP. U bent zelf verantwoordelijk voor het laten opstellen van een ecologisch werkprotocol door een ecologisch adviesbureau. Stuur het protocol naar smp@apeldoorn.nl. Wij beoordelen het protocol en stellen bij goedkeuring een machtiging op. Na ontvangst van de machtiging kunt u starten met de werkzaamheden. De werkzaamheden voert u uit volgens de richtlijnen uit het ecologisch werkprotocol. Voor vragen over het ecologisch werkprotocol kunt u contact opnemen via smp@apeldoorn.nl.

Komt uw project in aanmerking voor deelname aan het SMP?

U kunt meedoen aan het SMP als u aan deze voorwaarden voldoet:

  • Uw project ligt binnen de begrenzing van het SMP.
  • De werkzaamheden vallen onder het SMP.
  • U werkt volgens een ecologisch werkprotocol.

Begrenzing van het SMP

De gemeente Apeldoorn heeft een vergunning gekregen van de Provincie voor het SMP. Bewoners van de bebouwde kom van Apeldoorn en Ugchelen kunnen meedoen.

Woont u buiten de begrenzing van het SMP?

Kunt u geen gebruik maken van het SMP? Dan moet u volgens de Omgevingswet een natuurtoets laten uitvoeren. Dit onderzoek bepaalt of er beschermde diersoorten aanwezig zijn. Zijn die er? Dan vraagt u een vergunning flora- en fauna-activiteit aan bij de Provincie Gelderland. Meer informatie vindt u op de website van de Provincie Gelderland.

Wilt u uw spouwmuur na-isoleren en woont u buiten de bebouwde kom van Apeldoorn en Ugchelen? Dan kunt u meedoen met Natuurvriendelijk Isoleren. Meer informatie vindt u op de website van Natuurvriendelijk Isoleren.

Gebiedsbegrenzing SMP Bron: Gemeente Apeldoorn

U kunt deelnemen aan het SMP voor de volgende werkzaamheden:

  • Onderhoud aan gebouwen, zoals schilderen, voegen herstellen, dakgoten schoonmaken en kapotte dakpannen vervangen.
  • Renovatie van gebouwen.
  • Verduurzaming, zoals dak- en spouwisolatie.
  • Sloop van gebouwen.
  • Verwijderen van asbest.
  • Vervangen van gevelbetimmering, boeiboorden en luiken.
  • Het plaatsen van zonnepanelen.

Werken volgens het ecologisch werkprotocol

In het ecologisch werkprotocol staat:

  • Wanneer u mag werken.
  • Hoe u moet werken.
  • Welke nestplekken u moet maken in of aan het gebouw.

Woning natuurvrij maken

Om dieren niet te verstoren of te doden, worden maatregelen genomen. Het doel is om ervoor te zorgen dat er geen dieren meer aanwezig zijn tijdens de werkzaamheden.

Alle invliegopeningen worden afgesloten. Dit kan met latten, hoekprofielen, spouwborstels of rondschuim. Dit gebeurt altijd samen met een zogenaamd exclusion device. Dit apparaat laat vleermuizen één keer het gebouw verlaten.

Het natuurvrij maken moet volgens de natuurkalender gebeuren. Na de werkzaamheden worden de maatregelen weer verwijderd.

Werken volgens de natuurkalender

Er zijn beperkte periodes om uw woning natuurvrij te maken:

  • Spouwmuurwerk (bijvoorbeeld isolatie): in april of tussen september en half oktober.
  • Werkzaamheden aan het dak: tussen september en half oktober. In sommige gevallen kan dit ook tussen half oktober en maart (voor huismus en gierzwaluw) en daarna in april (voor vleermuizen).

Na het natuurvrij maken kunt u de werkzaamheden het hele jaar uitvoeren.

Plaatsen van voorzieningen voor dieren

Als u deelneemt aan het SMP, moet u minimaal één nestkast voor dieren terugplaatsen.

  • Bij na-isolatie van de spouwmuur: U bent verplicht een vleermuiskast in te bouwen.
  • Bij andere werkzaamheden: U kunt kiezen uit nestkasten voor huismussen, gierzwaluwen of vleermuizen.

Wij hebben een voorzieningengids gemaakt om u te helpen bij het kiezen van een nestkast en de juiste plek om deze op te hangen. U kunt de gids aanvragen via smp@apeldoorn.nl.

Hoe zorg je voor genoeg nestplekken voor vogels nu gebouwen beter geïsoleerd worden?

Uw Reactie
Uw Reactie