Advies inzake concept Regiovisie Samen tegen Huiselijk Geweld
Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn
Ambtelijk secretariaat
Postbus 9033
7300 ES Apeldoorn
T: 06-28314935
E: adviesraadsociaaldomein@apeldoorn.nl
Datum: 17 juli 2024
Ons kenmerk: ASDA 2024-05
Aan: College van B&W van de gemeente Apeldoorn
CC: Carolien van der Have
Betreft: Advies inzake concept Regiovisie Samen tegen Huiselijk Geweld
Geacht college,
Op 31 mei 2024 heeft de Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn het verzoek ontvangen om een advies uit te brengen op de concept Regiovisie Samen tegen Huiselijk Geweld. Dit geldt voor de gehele bevolking van -9 maanden tot 100 jaar.
Een algemene indruk
Deze Regiovisie gaat uit van een intergenerationele aanpak, laagdrempelige hulp, en gefaseerd samenwerken voor veiligheid volgens de TOP3-methodiek.
Dat betekent een gefaseerde intensieve samenwerking tussen partijen in een landschap dat gefragmenteerd georganiseerd is met eigen subsidiestromen en richtlijnen. Ook zijn er personeelstekorten en organisaties die geconfronteerd worden met bezuinigingen.
Dit vraagt om een gericht monitoring van deze vervolg aanpak.
Adviezen
- Het versterken van de lokale teams en de gezinsgerichte aanpak in de toekomsttuinen stemmen hoopvol. De uitstraling van de nota is er één van “we gaan dit allemaal doen en we gaan ook ruimte geven aan experimenteren”.
Advies: Zorg voor voldoende draagvlak bij bestuurders. Dit onderwerp is namelijk niet van gisteren. Er wordt al jarenlang gewerkt met een meldcode die nog steeds onvoldoende gekend wordt. - Het gegeven dat 66% van de meldingen bij de politie vandaan komt vraagt om gerichte preventie. In Apeldoorn is Samen055 aangewezen als organisatie van waaruit dit wordt uitgevoerd.
Advies: De Adviesraad vindt Samen055 een te smalle basis om met name de preventieve aanpak goed te kunnen uitvoeren. De preventie en de inbedding in het sociale domein is (nog) niet goed aangesloten door of bij Samen055. Zorg dat het kunnen melden of het kunnen stellen van vragen laagdrempelig wordt georganiseerd.
Het onderwijs, de kinderopvang en de kraamzorg worden gemist in het rapport. Sluit die partijen aan omdat daar de eerste tekenen of signalen vaak zichtbaar zijn. Dit betekent ook het inzetten op bewustwording van het herkennen van mishandeling, en het bekend zijn met de meldcode. Bij casusbesprekingen blijkt nog steeds dat er onbekendheid is met de meldcode. - Werken met de methodiek 1 plan-1 regisseur vraagt een coördinatie op casus- , proces-, en beleidsregie.
Advies: Maak lokale afspraken met het sociaal domein. Betrek ook het informele netwerk (NIZA). Het inzetten van ervaringsdeskundigen ondersteunt de Adviesraad. Alle methodieken die u ter beschikking staan worden ingezet. Ook hierop zal regie nodig zijn. Instellingen hebben van nature de neiging om zelf het wiel uit te vinden.
Graag zijn wij bereid om desgevraagd een verdere toelichting te geven bij onze adviezen.
Met vriendelijke groet,
Ewoud Remmelts
Voorzitter Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn