Als inwoners van Apeldoorn zorg nodig hebben, is het belangrijk dat het gaat om betaalbare zorg van goede kwaliteit. Gemeenten hebben de taak om te controleren op de kwaliteit en rechtmatigheid van de zorg die zorgaanbieders leveren. Met rechtmatigheid bedoelen we: gaat alles volgens de wetten en regels? Meestal is dat het geval, maar helaas komt ook in de zorg fraude voor. Daarbij krijgen inwoners soms niet de zorg die ze wel hard nodig hebben. Dan is het belangrijk dat we kunnen ingrijpen.
Gemeenten houden toezicht op de kwaliteit en rechtmatigheid van de ondersteuning die inwoners krijgen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. Toezichthouders onderzoeken of de geboden zorg goed is en of alles volgens de regels gaat. Dit gebeurt via verschillende soorten onderzoeken. Zowel preventief via steekproeven (dus voordat er signalen zijn over mogelijke misstanden) en natuurlijk stellen onze toezichthouders ook altijd een onderzoek in zodra er signalen binnenkomen over een aanbieder.
Maakt u zich zorgen over de kwaliteit van de zorg die u of iemand uit uw omgeving krijgt? Of vermoedt u dat een zorgverlener zich niet aan de regels houdt? Meld dit dan bij ons Meldpunt Sociaal via meldpuntsociaal@apeldoorn.nl of bel met 14 055 en vraag naar het Meldpunt Sociaal.
Wilt u liever anoniem blijven? Geef uw melding dan door via Meld Misdaad Anoniem
De gemeente Apeldoorn is onderdeel van de ZorgRegio Midden-IJssel/Oost-Veluwe. De andere aangesloten gemeenten zijn Brummen, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen. Via dit samenwerkingsverband werken deze gemeenten samen op het gebied van de inkoop van jeugdhulp, Wmo en MO/BW (maatschappelijke opvang en beschermd wonen). De toezichthouders van de ZorgRegio controleren de kwaliteit en rechtmatigheid van zorg die voortvloeit uit de Wmo en Jeugdwet. Dat doen zij bij zorgaanbieders die een contract hebben met de gemeenten in de ZorgRegio.
De ZorgRegio heeft regionale toezichthouders en gemeente Apeldoorn heeft ook lokale toezichthouders. Beide werken nauw samen.
De toezichthouders van de ZorgRegio controleren de kwaliteit en rechtmatigheid van zorg die aangeboden wordt vanuit de Wmo. Daarnaast heeft de gemeente Apeldoorn zelf ook een toezichthouder rechtmatigheid Wmo voor persoonsgebonden budget (pgb) en buitencontractuele overeenkomsten.
Als het gaat om de kwaliteit van de Wmo zorg wordt samengewerkt met een toezichthouder van de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Bij calamiteiten of een geweldsincident rond de Wmo moet dit altijd gemeld worden bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Meer informatie over het calamiteitentoezicht vindt u op de website van de ZorgRegio Midden-IJssel/Oost-Veluwe.
De toezichthouders van de ZorgRegio controleren de rechtmatigheid van de jeugdhulp bij zorgaanbieders. Daarnaast heeft de gemeente Apeldoorn zelf ook een toezichthouder rechtmatigheid jeugd voor het persoonsgebonden budget (pgb) en buitencontractuele overeenkomsten.
Voor controles op de rechtmatigheid van de jeugdhulp moeten toezichthouders werken volgens een controleplan. In dit controleplan ligt vast hoe de ZorgRegio samen met en namens de acht gemeenten invulling geeft aan het toezicht op rechtmatigheid van jeugdzorg.
Het toezicht op de kwaliteit van de jeugdhulp wordt uitgevoerd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Bij calamiteiten of een geweldsincident rond de jeugdhulp moet dit altijd gemeld worden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Meer informatie over het calamiteitentoezicht vindt u op de website van de ZorgRegio Midden-IJssel/Oost-Veluwe.
Een quick scan geeft snel inzicht in hoe een zorgaanbieder werkt en of de zorg van goede kwaliteit is. Ook wordt gecontroleerd of alles op de juiste manier wordt geregistreerd en gefactureerd. Dit betekent dat we kijken of het zorggeld goed wordt besteed, zoals afgesproken. Via een steekproef bepalen we bij welke zorgaanbieder de quick scan wordt uitgevoerd. Bij persoonsgebonden budgetten (PGB) spreken we ook met de budgethouder.
Ontvangt de gemeente meerdere klachten of signalen over een zorgaanbieder? Dan kan de toezichthouder een onderzoek starten naar de kwaliteit of rechtmatigheid van de zorg. Het onderzoek richt zich op de ontvangen signalen. Soms blijkt alles in orde te zijn, maar er kunnen ook adviezen voor verbetering uit komen, of andere maatregelen worden genomen. Bij ernstige onrechtmatigheden zijn mogelijke maatregelen ontbinding van een contract, het terugvorderen van onterechte declaraties en het doen van aangifte bij de politie.