De Omgevingsvisie beschrijft hoe ons mooie Apeldoorn, met stad, dorpen en natuur, zich de komende jaren gaat ontwikkelen. De visie geeft antwoord op vragen als: Welke kant willen we met Apeldoorn op? En wat is nodig om een bijzondere gemeente met unieke kwaliteiten te blijven? De horizon voor deze visie is 2040. In de komende 20 jaar staat er veel te gebeuren en er zijn landelijk ook urgente opgaven. Zoals de woningnood, het klimaat en de biodiversiteit.
Met vier samenhangende opgaven wil Apeldoorn de toekomst tegemoet gaan en nóg aantrekkelijker worden: we gaan ‘stadmaken’, vitale dorpen en buitengebied realiseren, en werken aan het versterken van ons fysieke en sociale fundament.
Wat betekent dit precies en hoe doen we dat? Welke ‘tussenstand’ hopen we te bereiken in 2030 en wat zijn ruimtelijk de hoofdkeuzes die we maken op weg naar 2040? Daarover leest u meer op deze pagina.
Stadmaken
Apeldoorn is een groeiende stad met meer dan 165.000 inwoners en 100.000 banen. We verwachten de komende jaren te groeien naar minstens 180.000 inwoners. Stadmaken betekent dat we nieuwe woon-en werkgebieden gaan toevoegen, waarbij bouwen wel samengaat met vergroenen. In onze centrumgebieden - binnenstad, spoorzone en kanaalzone – zoeken we een nieuw soort Apeldoornse stedelijkheid. De centrumgebieden kennen straks een mix van stedelijke functies waarbij we ook nieuwe groenstructuren aanleggen. Er komt meer hoogbouw. Er wonen meer mensen, die ook voor extra levendigheid in het centrum zorgen. Het ontwikkelperspectief ‘Het Stadspark van Apeldoorn’ schetst de contouren voor een transitie naar een unieke binnenstad.
We kunnen niet álle benodigde woningbouw in de bestaande stad realiseren. Daarom breiden we ook uit, zodat voldoende open ruimte in de stad overblijft.
Aantrekkelijke woonwijken
We gaan bestaande wijken in onze gezinsstad verder transformeren naar kindvriendelijke, duurzame en slimme woongebieden, waar ruimte is voor werken én ontmoeting, met altijd een stadspark in de nabijheid. Die goede sociale infrastructuur hoort ook bij een gezinsstad. Enkele winkelcentra zullen gedeeltelijk transformeren tot ‘wijkservicepunten’ met ruimte voor nieuwe woonvormen en maatschappelijke functies. We verduurzamen en vernieuwen tegelijk, waarbij de buitenruimte in iedere buurt centraal staat.
Hoogwaardige werkgebieden: nieuw én bestaand
Onze bedrijventerreinen zijn op dit moment bijna uitverkocht. Als we gaan groeien als gemeente, neemt de vraag naar werklocaties alleen maar toe. Naast de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen maken we werk van het opknappen, verduurzamen en waar mogelijk intensiveren van bestaande bedrijventerreinen. Belangrijke groeisectoren zijn de maakindustrie, de logistiek, de ICT en de zorg. We zien kansen voor bedrijvigheid gericht op veiligheid, innovatie en circulariteit. Om in de vraag te voorzien zoeken we nieuwe bedrijfslocaties rondom de stad, zoveel mogelijk verbonden aan de snelwegen. De ontwikkeling bij het spoor, binnenstad en kanaal geeft een impuls aan nieuwe kantoorfuncties, het onderwijs en kennisuitwisseling. Het zorgt ook voor een gemengd woon- en werkmilieu van woningen, innovatieve bedrijvigheid en startups. Op veel plekken blijft de maakindustrie in de stad aanwezig en maken we onze werkterreinen toekomstbestendig.
Andere thema’s die raken aan het onderwerp stadmaken en aan bod komen in de Omgevingsvisie zijn dat we dé stad van ‘safety and security’ zijn, dat we werken aan goede bereikbaarheid en slimme mobiliteit, en aan digitalisering (Smart City).