Ongevraagd advies inzake IZA en GALA en betrokkenheid adviesraad

Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn

Ambtelijk secretariaat
Postbus 9033
7300 ES Apeldoorn

T: 06-28314935
E: adviesraadsociaaldomein@apeldoorn.nl

Datum: 20 april2023
Ons kenmerk: ASDA 2023-04

Aan: College van B&W van de gemeente Apeldoorn
CC: Antonie de Vlieger

Betreft:  Advies inzake IZA en GALA en betrokkenheid adviesraad

Geacht college, 

Momenteel wordt er op allerlei fronten (landelijk, regionaal, lokaal) gewerkt aan de invulling van de diverse akkoorden die in het zorglandschap zijn afgesloten tussen overheden, zorgaanbieders, belangenbehartigers etc. Via allerlei kanalen zijn we als Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn geïnformeerd over IZA, WOZO, GALA, Coalitieakkoord Apeldoorn, Preventieve Gezondheid etc.

Wij juichen de stip op de horizon toe: “Een gezonde generatie in 2040 met weerbare gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis”.

De komende tijd zullen belangrijke en onomkeerbare besluiten worden genomen. Over wie wat gaat doen, over de geldstromen die vanuit verschillende zorgwetten én vanuit de transformatiemiddelen worden toegewezen aan activiteiten, en wie die gaan uitvoeren.

Het belang van burgerbetrokkenheid is evident. Zonder actieve bijdrage van burgers, cliënten en patiënten gaat de echte transformatie zoals in IZA besproken niet lukken. Van burgers wordt verwacht dat ze meer zelf gaan doen. Dat betekent ook dat zij zelf meer invloed en zeggenschap moeten hebben wat er lokaal en in hun regio gebeurt. Dat wordt ook erkend door het ministerie van VWS. In de IZA-criteria voor de regioplannen staat:

“Het opstellen van het regioplan gebeurt gezamenlijk door een afvaardiging van relevante zorgaanbieders, burger-/patiënt vertegenwoordiger, zorgprofessionals, zorgverzekeraars en gemeenten”

En in het beoordelingskader voor transformatiemiddelen wordt hierover het volgende gezegd:

“Het opstellen van transformatiemiddelen gebeurt door zorgaanbieders, zorgprofessionals, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars en/of gemeenten; vaak in samenwerking met elkaar.”

In het ene citaat wordt wel en in het andere citaat niet de cliënt, patiënt, burger genoemd.

Hieruit zou men kunnen opmaken dat het meepraten van de burger, cliënt en patiënt niet hoeft te betekenen dat ze ook echt in het ontwikkelproces worden betrokken. Het is voldoende om een regioplan ter inspraak voor te leggen. Dat is echter mosterd na de maaltijd. Serieuze burgerparticipatie vraagt om een fundamenteel andere positie van inwoners, overheden, zorgaanbieders en verzekeraars. Het betekent dat vanaf het begin de burger in zijn verschillende rollen (inwoner, cliënt en/of patiënt) aan tafel zou moeten meepraten.

Als adviesraad zijn wij dan ook van mening dat wij aan de regionale overlegtafels vanaf het begin als gelijkwaardige gesprekspartner moeten worden betrokken. Als Adviesraad Sociaal Domein zijn wij immers breed betrokken, en diep ingevoerd, bij hetgeen waar de inwoners van Apeldoorn tegen aanlopen om hun sociale basis op orde te houden c.q. te brengen.

Ons advies:

  • Maak een totaal voorstel hoe de Adviesraad Sociaal Domein en burgers vanaf het begin betrokken worden bij alle fasen van de uitwerking van de diverse (zorg)akkoorden en (regionale) overlegtafels(IZA, GALA, WOZO, preventie etc.)
  • Start een overleg met ons om voor het zorgkantoor Regio Apeldoorn/Zutphen te bepalen op welke wijze de adviesraden van de 7 betrokken gemeenten hun rol kunnen invullen.

Uiteraard zijn wij tot nadere toelichting en overleg bereid.

Met vriendelijke groet,

Hans Wesselink
Voorzitter Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn

Meer informatie

Heeft u een vraag voor of over de adviesraad? De Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris. U kunt het ambtelijk secretariaat van de adviesraden bereiken op maandag, dinsdag en donderdag.

Mail: adviesraadsociaaldomein@apeldoorn.nl

Volg de adviesraad op Facebook en LinkedIn.

Uw Reactie
Uw Reactie