Advies inzake Volkshuisvestingskader 2023-2030

Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn

Ambtelijk secretariaat
Postbus 9033
7300 ES Apeldoorn

T: 06-28314935
E: adviesraadsociaaldomein@apeldoorn.nl

Datum: 22 mei 2023
Ons kenmerk: ASDA 2023-064

Aan: College van B&W van de gemeente Apeldoorn
CC: Lieke Ritzema

Betreft:  Advies inzake Volkshuisvestingskader 2023-2030

Geacht college, 

In reactie op uw verzoek van 18 april jl. m.b.t. het Volkshuisvestingkader 2023-2030 brengen wij onderstaand advies uit.

In het algemeen schetst een beleidskader met een langdurig karakter, zoals dit Volkshuisvestingskader, een toekomstperspectief met mooie vergezichten waar in zijn  algemeenheid alleen maar positief op kan worden gereageerd. Inhoudelijk zijn er in die zin dan ook geen opmerkingen over de te bereiken doelstellingen. Wel vragen wij ons af of het geschetste toekomstbeeld wel binnen de gestelde tijd gehaald zal kunnen worden. Er is sprake van verschillende partijen die elk hun eigen belangen hebben die ook tegengesteld ten opzichte van elkaar kunnen zijn. In de verschillende hoofdstukken wordt weliswaar een “Richting voor de uitvoering” aangegeven maar een concreet tijdpad met verantwoordelijke partijen ontbreekt. Daarbij is ook de vraag wie de regie voert (en verantwoordelijk is) over de realisatie van het geheel. 
Geadviseerd wordt om een helder tijdpad op stellen waarin staat aangegeven welke doelen op welke termijn gerealiseerd moeten worden en wie voor dat onderdeel verantwoordelijk is, zodat tijdig kan worden bijgestuurd als dat nodig is.

Aansluitend wordt ingaan op de onderscheiden thema’s/hoofdstukken.
M.b.t. de diversiteit van de woningvoorraad vragen wij nadrukkelijk aandacht voor sociale woningvoorraad en de (kleinschalige) huisvesting voor jongeren maar ook ouderen (al dan niet met zorg), zowel in de stad als ook in de omliggende dorpen. Het realiseren van een duurdere woning in koop of huur blijkt in de praktijk eenvoudiger dan het realiseren van sociale woningbouw, waardoor deze laatste categorie onder druk komt te staan.
Geadviseerd wordt om bij het uitwerken van de plannen de sociale woningbouw voorrang te geven zodat deze niet in de knel komt.

Het inzetten op Veerkrachtige wijken en dorpen wordt door ons van harte onderschreven. Met u zijn wij van mening dat de vitaliteitsagenda’s hierbij leidend moeten zijn. De voorzieningen in de wijken en dorpen die noodzakelijk zijn voor de leefbaarheid vragen naast een zeker minimum aantal inwoners ook om een zekere diversiteit van inwoners. Zowel jongeren als ook ouderen moeten in hun eigen wijk of dorp kunnen blijven wonen. 
Geadviseerd wordt om zowel in de wijken als in de dorpen, op basis van de vitaliteitsagenda’s, actief te participeren in het (verder) op/uitbouwen van het sociale netwerk zodat de leefbaarheid wordt bevorderd.

Over het Verduurzamen van de woningen zijn al afspraken gemaakt met de woningcorporaties en wordt bij nieuwbouw uitgegaan van energie-neutrale woningen. De adviesraad heeft kennis genomen van de in dit hoofdstuk genoemde voornemens.

Bij het Wonen met zorg en ondersteuning zijn verschillende groeperingen te onderkennen met ook elk een eigen vraagstelling. Van belang hierbij is dat de betreffende burger zo veel als mogelijk in zijn of haar eigen wijk of dorp kan blijven wonen, ook als de persoonlijke omstandigheden wijzigen. Het realiseren van geclusterde voorzieningen (al dan niet met zorg) hoeft zich niet te beperken tot een bepaalde doelgroep, ook in deze woonvorm kan in veel gevallen diversiteit van bijvoorbeeld jongeren en ouderen een passende oplossing bieden. Terecht wordt in de nota aandacht gegeven aan de mogelijk fysieke beperkingen van een burger en bereikbaarheid van de voorzieningen. Dit vraagt extra aandacht bij de keuze van de locatie. Graag verwijzen wij u ook naar het eerder door de Adviesraad Sociaal Domein uitgebrachte advies (dd.14-09-2021) over dit thema. Ook over de Maatschappelijke Opvang is een recent advies uitgebracht (dd. 11-01-2021) waar graag naar wordt verwezen. In de nota wordt aangegeven dat de gemeente (nog meer) samen met de partners wilt samenwerken op het gebied van wonen en zorg om te komen tot een gedeeld beeld van de opgave om vervolgens gezamenlijk zorg te dragen voor de realisatie van de plannen.
Geadviseerd wordt om ook op dit onderdeel als gemeente de regie te nemen bij de realisatie van de dit thema. Uiteraard kan de realisatie van één en ander niet zonder de betreffende partners, maar een gezamenlijke verantwoordelijkheid heeft het risico in zich dat het verlammend kan werken in de uitvoering.

Last but not least begrijpen wij dat deze nota mede op grond van de komende invoering van de Omgevingswet is opgesteld. Met betrekking tot het onderdeel Wonen en Zorg zijn er verschillende bijeenkomsten georganiseerd maar voor het overige is, voor zo ver wij kunnen overzien, “de burger” niet bij de totstandkoming van deze nota betrokken.
Geadviseerd wordt bij het opstellen van een beleidsnota die de burger direct raakt, deze burger ook actief te betrekken.

Graag zijn wij bereid een nadere toelichting te geen op dit advies, en wij zijn ook graag betrokken bij de verdere uitwerking.

Met vriendelijke groet,

Hans Wesselink
Voorzitter Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn

Meer informatie

Heeft u een vraag voor of over de adviesraad? De Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris. U kunt het ambtelijk secretariaat van de adviesraden bereiken op maandag, dinsdag en donderdag.

Mail: adviesraadsociaaldomein@apeldoorn.nl

Volg de adviesraad op Facebook en LinkedIn.

Uw Reactie
Uw Reactie