Groeninitiatief

Weet u een plek in uw buurt waar u graag meer groen ziet? Of heeft u zelf een mooi, creatief idee om uw straat of buurt groener te maken? Dat kan bijvoorbeeld een buurttuintje zijn of een groen plantvak. Laat het ons weten. Wij gaan er samen met u mee aan de slag.

Lees meer

U kunt zelf uw straat of buurt groener maken. Weet u een plek in uw buurt waar u graag meer groen ziet? Of heeft u zelf een mooi, creatief idee om uw straat of buurt groener te maken? Dat kan bijvoorbeeld een buurttuintje zijn of een groen plantvak. Laat het ons weten. Wij gaan er samen met u mee aan de slag. Alle initiatieven waarmee we Apeldoorn groener kunnen maken zijn welkom.

U maakt een plan samen met twee buurtgenoten. U voert het ook met elkaar uit. Deze drie buurtgenoten zijn de mensen met wie wij contact hebben. U kijkt van tevoren of uw buren en andere mensen in de buurt uw initiatief accepteren. Zijn er bezwaren of problemen? Dan denken we graag met u mee wat we daarmee kunnen doen. We overleggen met de wijkbeheerder en eventueel andere experts van de gemeente over de haalbaarheid van uw idee. Als er geen bezwaren zijn, kan de plek aangepast worden.

Het beheer van de plek komt daarna ook bij u en uw buurtgenoten te liggen. Hiervoor moeten er tenminste 3 initiatiefnemers zijn. Hiermee zorgen wij ervoor dat het initiatief kan blijven bestaan als iemand van u gaat verhuizen. De afspraken die we met elkaar maken leggen we vast in een beheercontract.

Voor het ontvangen van goedkeuring op uw idee moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U woont in de straat waar u het idee wilt uitvoeren.
  • Het initiatief dat u wilt uitvoeren is op openbare grond en is voor iedereen toegankelijk. Dit blijft ook zo.
  • U heeft goedkeuring van al uw buren voor dit idee (met handtekeningen per huishouden).
  • U neemt samen met minimaal twee buurtgenoten het beheer van het groeninitiatief op u.

Verdere spelregels:

  • Wij leggen de afspraken die we met u maken vast in een beheercontract.
  • Er mogen geen grote bouwwerken, schuttingen, voertuigen, aanhangers, afval of iets dergelijks op de groenplek staan. U mag er ook geen spullen opslaan. Wilt u wel graag een klein bouwwerk pergola of groenslinger plaatsen? Dan gaan wij tijdens het aanvraagproces hier graag met u over in gesprek.
  • U maakt geen gebruik van chemische (bestrijdings)middelen.
  • Wilt of kunt u het groeninitiatief niet meer beheren? Bijvoorbeeld door een verhuizing? Dan laat u dat weten aan de wijkbeheerder. De contactgegevens van de wijkbeheerder ontvangt u van ons bij het beheercontract.

Het aanvragen van een groeninitiatief houdt in:

  • U doet een aanvraag via de knop ‘aanvragen’. Log in met uw DigiD, en vul het formulier in.
  • Uw aanvraag komt bij ons binnen. Wij controleren of alle informatie aanwezig is om uw aanvraag te kunnen beoordelen. Als dit het geval is, dan nemen wij uw aanvraag door met de wijkbeheerder*.
  • Als uw aanvraag als haalbaar wordt beoordeeld, nemen wij meestal binnen 8 weken contact met u op voor een afspraak op locatie. Tijdens deze afspraak worden onderlinge afspraken besproken en opgeschreven in een beheercontract. In dit beheercontract staan afspraken tussen u als buurtbewoner en de Gemeente Apeldoorn.
  • Na het opstellen van het beheercontract maken wij de grond op de plek van het idee klaar. Wij leveren ook de planten. De doorlooptijd van plan tot realisatie kan lang duren, omdat we gebonden zijn aan het plantseizoen.
  • U bent verantwoordelijk voor het onderhoud en stemt elk jaar af met de wijkbeheerder wat de ontwikkelingen zijn.

Ook op het moment dat uw idee niet haalbaar is, hoort u van ons. Wij leggen u dan uit wat de reden is  voor het afkeuren van uw aanvraag.

*Het kan voorkomen dat uw project te groot is (meer dan 25m2) om als groeninitiatief door te gaan. Uw idee komt misschien wel in aanmerking voor het project ‘Vergroening van de stad’. Als uw idee in aanmerking komt, dan moet u rekening houden met een wachttijd van 2 jaar voordat uw idee gerealiseerd kan worden. Op dat moment wordt u als buurtbewoner alsnog meegenomen in het project.

Uw Reactie
Uw Reactie